Sinuzita, o boală nu tocmai banală

865
sinuzitaTe doare capul, tuşeşti, îţi curge nasul, iar medicamentele pe care le iei pentru răceală nu au nicio putere? Atunci este foarte posibil să ai de-a face cu o sinuzită.
Cum se manifestă: Principalele simptome sunt durerile de cap, localizate mai ales în zona frontală, scurgeri nazale purulente, senzaţia de înfundare a nasului, diminuarea simţului mirosului, ameţeli, lipsa poftei de mâncare, scăderea randamentului muncii intelectuale.

Uneori, pot apărea şi senzaţia de presiune în interiorul capului, febra şi durerile oculare şi faciale. Boala poate dura câteva zile, dar poate ajunge şi la câteva luni, în acest ultim caz fiind vorba de o sinuzită cronică. La apariţia primelor simptome, poţi face inhalaţii nazale, care ameliorează simptomele, dar în cazul în care boala evoluează, trebuie să apelezi la ajutorul medicului. Oricum, chiar dacă te tratezi acasă, cel mai indicat este să mergi periodic la un control avizat, pentru că boala să nu recidiveze.

Factori agravanţi: Unele dintre obiceiurile tale cotidiene, chiar sănătoase pentru organism unele dintre ele, pot agrava intensitatea unei sinuzite. Despre ce este vorba? Fumatul îţi face foarte rău atunci când te confrunţi cu o infecţie a sinusurilor, pentru că este una dintre cele mai cunoscute cauze de iritare a sinusurilor. Mai mult decât atât, joacă un rol important în apariţia congestiei nazale. Dacă obişnuieşti şi mergi la piscină, ar fi bine şi întrerupi această activitate până când îşi face efectul tratamentul. Asta pentru că apa din bazin este tratată cu o cantitate mare de clor, care irită sinusurile fetei. Consumi multe lactate? Ar fi bine să mai reduci cantitatea în această perioadă, pentru că au proprietatea de a îngroşa mucoasa şi de a îngusta căile nazale, înlesnind astfel apariţia durerilor de cap. Adică exact ce nu ai nevoie…
Fii precaută!
Chiar dacă tratarea unei sinuzite nu e floare la ureche, merită să iei în considerare câteva sfaturi ca să reduci frecvenţa şi severitatea ei şi ca să te fereşti de cronicizarea unei infecţii a sinusurilor.
Tratează-ţi răcelile şi alergiile. Inflamaţiile nazale cauzate de unele alergii sau răceli te pot face să ai o reacţie puternică faţă de toţi agenţii iritanţi.
Ţine un prosop călduţ pe zona dureroasă, în afară de faptul că reuşeşte să-ţi calmeze durerea, va ajuta şi la drenarea secreţiilor
Foloseşte un umidificator în cameră, în special pe timpul iernii, căci aerul uscat irita sinusurile
Bea zilnic o cantitate mare de apă. Aceasta influenţează gradul de umiditate a organismului şi ajută la prevenirea congestiilor nazale.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here