Şi în 2015 / Municipiul Târgu-Jiu intră în cursa pentru “Oraşul Reciclării”

433

Primăria Târgu-Jiu s-a înscris şi în acest an la cea de-a treia ediţie a competiţiei “Oraşul Reciclării”. Pentru premiul cel mare ce va consta în amenajarea unui parc tematic în valoare de 12.000 de euro, se vor bate 46 de oraşe şi municipii din ţară.

Potrivit organizatorilor, Eco-Rom Ambalaje, cele 46 de municipii și orașe înscrise la ediția a III-a a “Orașului Reciclării” sunt: Adjud, Aiud, Arad, Bacău, Bârlad, Brașov, Brăila, Sectorul 6 București, Sectorul 1 București, Câmpia Turzii, Câmpina, Călărași, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Făgăraș, Fălticeni, Focșani, Galați, Gura Humorului, Iași, Mediaș, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Otopeni, Pitești, Ploiești, Rădăuți, Reșița, Roman, Satu Mare, Sfântu-Gheorghe, Sighetu Marmației, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgoviște, Târgu-Jiu, Târgu-Secuiesc, Tulcea, Vaslui și Zalău.

Îmbunătăţiri pentru premiul întâi
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie a.c., autoritățile locale înscrise în competiție trebuie să dovedească faptul că au cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje la nivel național. “Anul trecut am reuşit să obţinem Premiul pentru trâmbiţare. Acum, avem câteva modificări de făcut faţă de anii trecuţi, pentru că am mai greşit, încercăm să ne îndreptăm şi să ţintim către premiul întâi. Nu e foarte important ce cantitate colectezi ci răspunsul populaţiei la această acţiune. Încercăm să conştientizăm că este din ce în ce mai necesar să colectăm selectiv. Astfel ne aliniem celorlalte mari localităţi din Europa. Obiectul acestui concurs este creşterea participării populaţiei la colectarea selectivă; în acest sens, vom mări numărul de containere pentru colectare selectivă, vor fi reinscripţionate aşa încât să creştem şi cantitatea de deşeuri colectate selectiv”, a declarat Ionuţ pubeleJilăveanu, directorul Serviciului de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu.
Acesta a precizat că la nivel de municipiu s-a constatat o îmbunătăţire a sistemului de colectare selectivă, dar şi a colectării deşeurilor de orice natură: “Anul acesta avem încă 20 de platforme subterane de realizat cu operatorul la nivel judeţean, Polaris M Holding. Am realizat anii trecuţi 40 de astfel de platforme care au fost bine primite de către cetăţeni şi asociaţiile de proprietari, iar în anul curent dorim realizarea a încă 20. Funcţionează foarte bine aceste platforme şi nu mai creează disconfort cetăţenilor din zonă”.
De asemenea, reprezentanţii municipalităţii târgujiene vor majora şi numărul de containere pentru colectare selectivă de la nivelul Târgu-Jiului. “Anul trecut am avut în jur de 120 de tone de deşeuri colectate doar în containerele selective. O să mărim numărul de platforme de acest gen, probabil cu 12 sau cu 15 în următoarea perioadă aşa încât cu siguranţă vom creşte şi cantitatea colectată. Drept urmare, la ediţia din acest an a Oraşului Reciclării ţintim către premiul întâi deoarece anul trecut am fost depunctaţi la colectarea selectivă deoarece am avut containere unde deşeurile au fost introduse în mod greşit. Sperăm ca anul acesta să eliminăm cât se poate de mult din aceste erori. Vom avea acţiuni prin şcoli, vom distribui pliante, şi la asociaţiile de proprietari”, a mai spus şeful Serviciului Gospodărire Comunală.

Câştigătorii, anunţaţi în septembrie
Concursul a început pe 1 ianuarie şi se termină pe 30 iunie, urmând ca până pe 25 septembrie să se efectueze evaluările şi să se anunţe câştigătorii. Câștigătorul competiției va primi Marele Premiu ce constă într-un Parc Tematic în valoare de 12.000 euro, un spațiu inedit de relaxare amenajat cu mobilier realizat din deșeuri reciclabile. Ocupantul poziţiei secunde se va bucura timp de o săptămână de vizita autocarului high tech din cadrul programului educațional “Laboratorul Verde al Reciclării”, prin care elevii claselor a III-a vor învăța, într-un mod dinamic și creativ, despre importanța colectării separate pentru protejarea mediului. Totodată, municipalitatea care va obţine locul al treilea va beneficia de o campanie de informare și conștientizare a populației cu privire la importanța separării deșeurilor de ambalaje, în valoare de 3.000 de euro.
Criteriile care stau la baza evaluării celor 46 de oraşe şi municipii înscrise în competiție sunt, printre altele, calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere), cantitatea de deșeuri colectate separat pentru fiecare locuitor și campaniile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile de ambalaje derulate pe parcursul celor şase luni de competiție.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.