Servicii de calitate la „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat”

866

Centrul de Primire în Regim de Urgenţă (CPRU) Târgu-Jiu a fost reamenajat şi recompartimentat în anul 2008, în scopul de a corespunde misiunii centrului, de a asigura copiilor un adăpost cu caracteristici de tip familial, care poate răspunde nevoilor individuale. La ora actuală, în acest centru sunt oferite servicii de calitate tuturor beneficiarilor.

Pentru a corespunde cerinţelor actuale, la „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat” Târgu-Jiu s-au creat trei dormitoare, cu câte o suprafaţă de 12 m², cu câte două paturi, respectându-se suprafaţa minimă locuibilă de 6 m²/ copil, prevăzută de Ordinul 89/2007, o bucătărie, două săli de baie pentru beneficiari, o magazie, un cabinet de consiliere, o sală de activităţi şi un spaţiu pentru primirea vizitatorilor. De asemenea a fost amenajat un izolator, prevăzut cu toaletă şi chiuvetă, care poate fi utilizat ca şi spaţiu pentru prim ajutor. Camerele au fost dotate cu dulapuri cu câte un compartiment propriu pentru haine, parchet, transperante, un pat propriu cu saltele, curat şi confortabil, cu lenjerie nouă.
Băile pentru beneficiari au fost dotate cu câte o chiuvetă şi câte o cabină de duş, gresie, faianţă şi cu echipamentul şi materialele uzuale: săpun, şampon, periuţe şi pastă de dinţi, prosoape de faţă şi corp şi aşa mai departe. Printre dotările cu aparatură electrocasnică ale centrului, se pot enumera: maşină de spălat, aragaz cu cuptor electric, frigider, telefon şi fax, calculatoare, televizoare şi altele.

Serviciile oferite de Centrul de Primire în Regim de Urgenţă
Centrul de Primire în Regim de Urgenţă preia copiii din cadrul serviciilor Direcţiei pentru Protecţia Copilului pe baza plasamentului în regim de urgenţă dispus prin dispoziţie a directorului executiv a DGASPC; asigură sprijinul necesar elaborării planului individualizat de protecţie, respectiv a planului de servicii pentru toţi copiii aflaţi în evidenţa centrului de primire şi evaluare în regim de urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat; oferă sprijin concret şi încurajează copiii în a menţine legăturile cu părinţii, familia lărgită şi alte persoane importante pentru ei, dacă acest lucru nu contravine interesului lor superior. De asemenea, CPRU Târgu-Jiu contribuie la asigurarea condiţiilor necesare şi pregătirii corespunzătoare a ieşirii copilului din centru şi/sau din sistemul de protecţie a copilului; asigură copiilor dreptul la intimitate, spaţiu personal şi confidenţialitate într-un mod cât mai apropiat de mediul familial; asigură copiilor o alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, ţinând cont de vârsta, nevoile şi preferinţele acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare; asigură condiţiile necesare pentru identificarea şi evaluarea permanentă a nevoilor fizice, emoţionale şi de sănătate ale fiecărui copil, măsurile corespunzătoare pentru satisfacerea acestor nevoi, precum şi pentru asigurarea igienei personale, supravegherea şi menţinerea stării de sănătate; sprijină şi promovează, prin materiale şi mijloace corespunzătoare, educaţia copiilor.

Sprijin pentru copiii neglijaţi
Angajaţii „Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat” Târgu-Jiu asigură copiilor oportunităţi de petrecere a timpului liber, de recreere şi socializare, care contribuie la dezvoltarea lor fizică, socială, cognitivă şi emoţională. Aici se întocmeşte programul personalizat de consiliere şi/sau psihoterapie pentru copil şi, după caz, pentru persoanele implicate în cazul respectiv, care este parte integrantă a planului individualizat de protecţie, respectiv a planului de servicii (pe baza informaţiilor rezultate din evaluarea iniţială şi detaliată a cazului de abuz, neglijare şi exploatare a copilului). Este asigurat un mediu corespunzător pentru intervievarea copilului de către personalul de specialitate în cadrul reţelei de intervenţie.

Colaboratorii CPRU Târgu-Jiu
Centrul de Primire în Regim de Urgenţă pentru copilul abuzat, neglijat şi exploatat Târgu-Jiu colaborează cu: DGASPC- urile din ţară, consilii locale, servicii publice de asistenţă socială (SPAS); Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj; Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă Gorj; Casa Judeţeană de Pensii Gorj; Direcţia de Muncă şi Solidaritate a Familiei Gorj; instituţii din domeniul educaţiei (grădiniţe, şcoli, inspectorate şcolare judeţene); instituţii din domeniul sănătăţii (cabinete medicale de familie, spitale, case judeţene de asigurări de sănătate, direcţii de sănătate publică, serviciu de medicină legală); instanţe judecătoreşti; poliţie (inspectorate judeţene de poliţie, poliţii municipale, Poliţia Comunitară Târgu-Jiu, Politia de Transporturi Feroviare Târgu-Jiu, Direcţii comunitare, judeţene şi locale de evidenţă a persoanelor); biserici şi ONG-uri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here