Şefii îşi apără pielea cum pot! – Morţii de la Petrila aveau alcoolemie şi nu purtau tuburile de oxigen

387

DSCF2703Tribunalul Gorj judecă începând de ieri recursul celor trei directori din Valea Jiului consideraţi responsabili cu moartea a 13 mineri şi accidentarea altor 12.

Avocaţii acestora au cerut ieri o expertiză care să determine cauzele care au generat alcoolemia celor morţi în exploziile din 15 noiembrie 2008, asta deşi la Uricani cei cinci ortaci morţi sâmbătă ar urma să fie înhumaţi azi. Nu a contat durerea din sufletele minerilor, avocaţii făcându-şi treaba ca la carte, după ce clienţii lor au primit pedepse care îi vor priva de libertate ani buni dacă sentinţa rămâne neschimbată.

Solicitarea de ieri a fost formulată cu ocazia prezentării motivelor de recurs pe care aceştia l-au declarat la sentinţa pronunţată la sfârşitul anului trecut de Judecătoria Târgu Jiu, avocaţii celor trei directori puşi sub acuzare pledând în continuare pentru nevinovăţia clienţilor lor. Avocatul Ovidiu Filipescu a fost cel care a solicitat o expertiză medico-legală care să stabilească dacă alcoolemiile consemnate în rapoartele de necropsie ale medicilor legişti pot fi atinse ca urmare a consumului de alcool. Acesta a prezentat numele unora dintre minerii decedaţi în subteranul minei Petrila, despre care a menţionat că aveau alcoolemii cuprinse între 0,20 şi 0,40 la mie, de faţă fiind şi unele dintre rudele celor dispăruţi, într-un caz cifra menţionată de avocat fiind de 0,65 la mie. „În orice tratat de specialitate se precizează că asemenea valori în sânge diminuează capacitatea de reacţie a oricărei persoane. Experţii să ne comunice dacă aceste valori puteau fi atinse şi ca urmare a unui eventual consum de alcool”, a menţionat avocatul, spre nemulţumirea rudelor şi a supravieţuitorilor, avocaţii acestora precizându-le magistraţilor că exploziile au avut loc sâmbăta după-amiază, iar mulţi dintre cei morţi în a doua explozie au fost chemaţi la mină din timpul lor liber, când oricum aveau dreptul să consume un pahar de vin sau o bere.

De asemenea, avocaţii rudelor şi supravieţuitorilor au precizat că medicii legişti au explicat la vremea respectivă că valorile menţionate în dreptul capitolului „alcoolemie” din certificatele medico-legale pot fi puse şi pe seama faptului că unele dintre cadavre au fost scoase din subteran după câteva zile, timp în care au intrat într-un proces de putrefacţie. Printre cei care s-au aflat în sală a fost şi unul dintre supravieţuitorii exploziei, Nicolae Alexa, care spune că procesul de putrefacţie în subteran este mult mai rapid decât la suprafaţă, mai ales după ce se produce o explozie.

„Este o bătaie de joc şi o nesimţire ceea ce cer ei acum. În subteran, la sute de metri adâncime, şi fierul rugineşte mai repede decât la suprafaţă. Nu vreţi să ştiţi ce se întâmplă cu un cadavru care stă în acele condiţii câteva zile.

Este o jignire la adresa colegilor noştri acest demers. Şefii noştri ştiu doar să ne ceară cât mai mult cărbune, iar oamenii nu vorbesc pentru că le e teamă că rămân pe drumuri. Este o exploatare a omului de către om, aşa cum se spunea pe vremuri, dar despre asta nu vorbesc domnii avocaţi”, a menţionat supravieţuitorul de la EM Petrila, care şi în prezent urmează un proces de recuperare într-un sanatoriu din judeţul Hunedoara.

Avocaţii celor trei directori de la EM Petrila judecaţi pentru cele două explozii au mai avut şi alte solicitări asupra cărora instanţa se va pronunţa, unul dintre apărători menţionând că la Uricani se putea întâmpla acum şi mai rău decât la Petrila. Acesta spune că ultimul accident, cel de sâmbătă, de la Uricani, când salvatorii minieri au scăpat teferi după cea de-a doua explozie, demonstrează, în opinia sa, că în subteran nimic nu este sigur, iar pentru asta nu trebuie găsiţi nişte ţapi ispăşitori. În acest dosar, fostul director al minei Petrila Aurelian Necula, împreună cu Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră de la Petrila sunt învinuiţi de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi de nerespectarea măsurilor de protecţia muncii. Fostul director Aurelian Necula a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni pe care magistratul de caz le-a contopit într-una singură, de şapte ani şi jumătate de închisoare.

Ceilalţi doi directori din acest dosar, Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, au de executat pedepse contopite care însumează şase ani şi jumătate de închisoare.

Instanţa a decis ca foştii şefi ai EM Petrila să plătească şi diferite daune către rudele victimelor celor două explozii, precum şi către supravieţuitorii acelor evenimente. Sumele sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, motiv pentru care avocaţii vor acum să obţină o pedeapsă mai blândă pentru clienţii lor, chiar dacă, prin demersurile pe care le fac, îşi pun în cap şi mai rău supravieţuitorii şi rudele minerilor morţi în noiembrie 2008.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here