Se dau împărţiturile – Săracii Gorjului se bat pe pomana Uniunii Europene

401

rovinari ajutoarePomana cu alimente a Uniunii Europene a ajuns în sfârşit şi în judeţul Gorj. Distribuirea se face în mod organizat, pe localităţi. Câteva mii de gorjeni se bucură la „frimiturile” europene, denumite ajutoare.

De la începutul săptămânii, în principalele localităţi ale judeţului nostru, se distribuie zahăr şi făină pentru persoanele defavorizate. Sărăcia extremă îşi spune din ce în ce mai acut amprenta asupra factorului social, din moment ce, oamenii aduşi la limita traiului decent, primesc pomana UE ca pe o mană cerească.

Consiliul Judeţean Gorj, prin Serviciul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor şi Salubrizare a organizat distribuirea produselor alimentare provenind din fondurile de intervenţie comunitare către persoanele defavorizate din Gorj. Cantităţile totale de produse alimentare ce vor fi distribuite categoriilor de persoane defavorizate, în număr de 44.741, se ridică la un total de 679.400 kg făină şi 195.840 kg zahăr. Până în prezent, nu a fost distribuită decât făina.
Implicarea Consiliului Judeţean Gorj face parte din atribuţiile pe care autorităţile administraţiei publice judeţene şi le-au asumat pentru realizarea Programului PEAD 2009. Distribuirea produselor se face pe baza unui grafic de livrări convenit cu Uniunea Europeană şi Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cel mai târziu până la 31 decembrie 2009.
La Târgu-Jiu, se distribuie de ieri
Făina acordată persoanelor defavorizate prin programul PEAD 2009 se distribuie începând de ieri în municipiul Târgu Jiu la Cantina de Ajutor Social, situată pe Bulevardul Constantin Brâncuşi. Beneficiarii care se prezintă la ridicarea produselor trebuie să aibă asupra lor actul de identitate. În municipiul Târgu Jiu, numărul beneficiarilor este de 1.173.
De asemenea, în localităţile Motru sunt înregistraţi 1985 de cetăţeni, în Văgiuleşti 399, în Samarineşti 282, şi un număr de 994 de beneficiari există în comuna Negomir.
La Rovinari s-a dat doar jumătate din cantitatea de făină
Clubul Pensionarilor din Rovinari a început de luni distribuirea de ajutoare alimentare pentru persoanele defavorizate precum: cei care prezintă handicap grav sau accentuat, şomerii care beneficiază de ajutor de şomaj, cetăţenii cu venituri minime, precum şi pensionarii cu pensii mai mici de 300 RON. Aceste ajutoare constau în acordarea a 15 kg de făină şi 4 kg de zahăr. „Momentan nu ne-a venit decât jumătate din cota de făină, urmând ca restul şi cantităţile de zahăr să vină în perioada imediat următoare, odată ce Crucea Roşie ne va anunţa de sosirea acestora în Vamă”, ne-a declarat Laurenţiu Chivu, viceprimarul oraşului Rovinari.
Listele care conţin numele persoanelor care beneficiază de aceste ajutoare alimentare sunt afişate la intrarea în Clubul Vârstnicilor din localitate. Conform listelor, există 898 de persoane care vor beneficia de ajutoare alimentare, din care: 316 sunt şomeri, 221 pensionari, 248 de cetăţeni au venituri minime, iar 113 prezintă un grad de handicap. Aceste ajutoare se acordă individual fiecărei persoane existând posibilitatea ca toţi membrii unei familii să beneficieze de 15 kg de făină şi 4 de zahăr, fiecare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here