Sărbătoarea Castanului, avanpremieră la Tismana

471

Autorităţile locale din Tismana şi Agenţia de Protecţie a Mediului Gorj organizează azi o primă ediţie a sărbătorii castanului, o manifestare pe care organizatorii şi-o doresc anuală de acum încolo, la fiecare jumătate de octombrie.

Cine are drum azi prin oraşul amintit are ocazia şi să deguste gratuit câteva castane oferite de gazde, asta în ciuda faptului că producţia din 2013 este mică şi pentru că a fost secetă astă vară. Primarul Marian Slivilescu spune că programul zilei include şi un spectacol de muzică populară, susţinut de trei formaţii, dar şi acordarea titlului de cetăţean de onoare solistei Polina Manoilă, născută şi crescută aici.
Sărbătoarea Castanului este însă nu doar un motiv de a se consuma fructele acestui arbore, ci şi de a fi făcută o analiză a stării pădurilor din zonă, motiv pentru care APM Gorj este implicată în manifestarea de la Tismana. Elisaveta Juveloiu a iniţiat anul trecut un proiect cu finanţare europeană pentru salvarea câtorva hectare de pădure de castan, după ce sute de arbori au fost afectaţi de o boală care i-a uscat „din picioare”. Fondurile nerambursabile au fost folosite, între timp, pentru tratarea castanilor care mai puteau fi salvaţi, iar Juveloiu spune că acţiunea este o reuşită, o analiză în teren urmând să fie făcută inclusiv mâine, când specialiştii se vor deplasa în teren şi vor constata cum au evoluat lucrurile de anul trecut şi până acum.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here