Sancţiuni triplate pentru angajatorii gorjeni

402

itm1Potrivit lui George Romanescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, în anul 2010, numărul angajatorilor controlaţi a fost de 2.417, spre deosebire de cele 1.741 de verificări făcute în 2009, fapt ce a condus la o creştere a sancţiunilor aplicate cu circa 100 de amenzi.

Valoarea totală a amenzilor aplicate în anul care tocmai s-a încheiat a fost de 1.881.800 de lei. „O creştere spectaculoasă s-a înregistrat la valoarea amenzilor aplicate strict pentru munca fără forme legală, acolo, unde, inspectorii de muncă au aplicat amenzi care s-au apropiat de un milion şi jumătate de lei, sumă ce o depăşeşte pe cea de circa şase sute cincizeci de mii de lei, ce reprezintă valoarea amenzilor aplicate în 2009 pentru munca la negru”, a declarat Romanescu.

La polul opus, ITM Gorj a înregistrat o scădere a petiţiilor adresate instituţiei de-a lungul anului anterior. Conform şefului ITM numărul de petiţii a scăzut cu 19 procente faţă de anul 2009 şi asta datorită intensificării controalelor efectuate cu peste 10 inspectori de muncă din cadrul unităţii.

Mai multe accidente de muncă

Din păcate, o altă creştere negativă cu care s-au confruntat inspectorii de muncă gorjeni în anul 2010 a fost creşterea numărului accidentelor de muncă. Acestea au fost în număr de 67, dintre care 61 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă şi şase au fost mortale. „Inspectorii din cadrul ITM Gorj au mai cercetat şi alte patru accidente de muncă mortale înregistrate de Inspectoratele de Muncă din judeţele Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Argeş, cinci evenimente mortale în afara muncii şi un accident de muncă, colectiv, cercetat de ITM Bucureşti”, a precizat George Romanescu. Ca principale cauze de producere a accidentelor de muncă au fost neutilizarea echipamentului individual de protecţia muncii, neefectuarea în timp util a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, nerespectarea instrucţiunilor specifice de lucru, precum şi căderi de la înălţime. Cu ocazia controalelor efectuate şi a cercetării accidentelor de muncă şi a controalelor în unităţi, inspectorii de muncă au aplicat 372 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 201 au fost amenzi şi 171 avertismente, valoarea amenzilor ridicându-se la suma de 730.000 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here