Salariile neachitate din martie! – Criza loveşte în muzicienii Orchestrei de Cameră „Lyra Gorjului”

467

lyra gorjului (6)Orchestra de Cameră „Lyra Gorjului” a Şcolii Populare de Artă a început stagiunea cu o lună mai târziu şi într-o formulă mai restrânsă. Şi asta din cauza banilor tot mai puţin precum şi a unor restanţe la plată pentru artişti, din partea contractanţilor.

Problemele financiare lovesc din nou în fenomenul cultural din Gorj. Astfel noua stagiune a Orchestrei de Cameră „Lyra Gorjului” începe o lună mai târziu dar şi cu mai puţini muzicieni. Membrii orchestrei de cameră ajungeau, în general, la numărul de 20 sau poate chiar mai mulţi, în funcţie de reprezentaţia din ziua respectivă. „Lyra Gorjului” concertează, în cadrul unei stagiuni, în ultima duminică din fiecare lună, de obicei la sala de spectacol a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu. Pentru aceste spectacole există semnat un protocol cu Consiliul Local Târgu-Jiu care, pentru fiecare lună, trebuia lyra gorjului (8)să plătească, până acum, suma de 4000 de lei. Stagiunea a început mai târziu, însă, din cauza unor probleme financiare. „Avem restanţe încă din luna martie. În septembrie nu am ţinut spectacolul pentru că nu am avut cu ce să plătesc oamenii. Aveau banii neluaţi din martie. Am avut noroc cu încasările pe taxele de şcolarizare pe care le-am făcut la începutul anului şi le-am mai plătit din salarii”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă.

Onorarii mai mici

Suma pe care membrii orchestrei o vor primi de acum încolo este mai mică, aceasta a fost redusă de la 4 mii de lei pe un concert lunar la suma de 3 mii de lei. Astfel, potrivit lui Gârbaciu, acesta lyra gorjului (13)este motivul pentru care s-a renunţat la unii dintre muzicieni. „Încă mai avem restanţe. Trebuie să mai primim 19 900 de lei de la Consiliul local. Aceste concerte se ţin şi reprezintă un pas important spre un oraş cultural. Târgu-Jiu îşi doreşte un statut de oraş cultural dar nu se poate ajunge la această condiţie doar cu muzica populară”, a mai spus Gârbaciu.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here