Pensionabilii din Complexul Energetic Oltenia, trimiși în preaviz în vederea concedierii colective din această lună, nu vor primi cota de cărbune de care vor avea parte restul salariaților companiei. Cei 500 de muncitori sunt tăiați deja de pe lista atât de administrație, cât și de sindicate, deși și acești angajați ar fi fost corect să primească și ei, pentru munca depusă de peste trei decenii, cele 10 tone de cărbune. De altfel, și cei 190 de angajați care s-au trecut de bunăvoie pe lista de disponibilizări au parte de același tratament, plecare cu mâna goală din CEO, cota de cărbune nefiind dată nici pentru ei. De altfel, cei cu vechime sub 5 ani vor avea parte nu de opt salarii compensatorii ci de șase, pe un troc al administrației cu sindicatele majoritare.
În urma Directoratului de miercuri, cei 690 de salariați ai CEO, dintre care 500 sunt pensionabili, vor primi preavizele pentru concedierea colectivă. După ce vor preda ce au către unitate, în luna de zile pe care o vor mai petrece în câmpul muncii, cei 690 vor părăsi CEO cu șase sau opt salarii compensatorii pentru cei plecați la cerere, în funcție de vechime, sau între unu și trei salarii pentru cei aflați în pragul pensionării. Cei 690 nu vor beneficia însă și de cota de cărbune care se va acorda în perioada următoare, în natură ori în bani, la restul salariaților.
,,Este o rușine pentru sindicate că nu s-au bătut pentru acești oameni care, o viață întreagă au lucrat în minerit și au dat energie țării. Vorbim despre pensionabilii din CEO care au lucrat cu lipsuri și riscuri mari, în timp ce administrația și liderii sindicali au primit și primesc salarii colosale. Pentru ei cameleonii sindicali nu au mișcat nici măcar un deget, mai mult, au amânat Comisia Mixtă de săptămâna trecută, tocmai pentru ca acești salariați să nu beneficieze de cota de cărbune. Este o discriminare crasă. Acești oameni puteau primi 5 tone de cărbune pentru jumătatea de an cât au lucrat, ca să plece cu capul sus din unitățile din care au plecat. Oricum o parte pleacă schilodiți și bolnavi cronici, iar liderii de sindicat sunt preocupați să redevină inspectori sociali pentru beneficii, nu pentru angajații rămași în CEO”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.
Sindicalistul susține că pierderile din CEO nu se datorează acestor oameni, ci celor care se fac că muncesc în companie, existând încă directori cu secretare care nu au niciun fel de obiective și priorități.
Anamaria Stoica