Rromii din Rovinari stau în întuneric şi gătesc la ceaun, în spatele blocului

553

foto 058Peste 60 de familii sărace din Rovinari, majoritatea de etnie rromă, stau de cinci zile fără curent electric, la lumina lumânării.

Singura variantă de a-şi asigura hrana de zi cu zi este să gătească pe foc de lemne la uşa blocului. Unitatea locativă în care locuiesc se află chiar lângă primărie, fiind un bloc de locuinţe sociale în care mizeria şi nepăsarea sunt la ele acasă.

Nu mai puţin de 63 de familii, cu peste 100 de copii minori, trăiesc în blocul B2, de lângă Primăria Rovinari.
Un bloc de locuinţe sociale, cu garsoniere neîncălzite şi băi la comun în care trăiesc familii numeroase , cea mai mare parte dintre acestea neavând nici un fel de venituri. Se întreţin doar cu ajutoarele sociale şi alocaţiile copiilor. Condiţiile sunt cunoscute de către reprezentanţii primăriei, vicele Laurenţiu Chivu spunând că a fost demarat un proiect pe fonduri europene şi că, în aproximativ două luni, blocul va fi reabilitat, aşa cum s-a mai întâmplat şi cu un alt bloc,cu acelaşi regim locativ. Totuşi, de cinci zile, oamenii care trăiesc în aceste camere spun că dacă s-ar muta la cort condiţiile ar fi, probabil, mai bune. Singurul „lux” pe care îl aveau în locuinţe, curentul electric, a fost întrerupt. „Nu se poate aşa ceva, am stat cu lumânări în casă, să luăm foc. Mâncarea pe care o luăm de la cantina socială, dacă nu o mâncăm atunci, se strică. Mâncăm rece sau gătim la foc, în spatele blocului”, au spus locuitorii.
Între explicaţiile instituţiilor stă un posibil focar de infecţie
Familiile rămase fără curent electric arată cu degetul spre reprezentanţii primăriei, spunând că aceştia sunt de vină pentru faptul că, deşi mulţi dintre ei nu au datorii la curent, energia a fost întreruptă în tot blocul. Viceprimarul Chivu se apără, declarând că factura de curent, pe care o plăteşte primăria, a fost achitată încă din 26 august. În ciuda acestui lucru, în data de 31 a aceleiaşi luni, un reprezentant al CEZ a întrerupt curentul în tot imobilul, demontând contorul general. Trezindu-se cu oamenii rămaşi fără curent în faţa Primăriei, Laurenţiu Chivu a dat vina pe o „întârziere de la Trezorerie”, punând debranşarea pe seama faptului că, probabil, banii au întârziat şi nu au intrat în contul CEZ la timp. Reprezentanţii companiei susţin, totuşi, altă variantă. Se pare că Primăria Rovinari, cea care este clientul CEZ şi care răspunde pentru mai multe puncte de consum, printre care şi blocul B2 de locuinţe sociale, ar fi avut o datorie mare pentru care a primit înştiinţare în urmă cu patru luni de zile. Curentul a fost întrerupt iniţial, în urmă cu două luni dar, printr-o intervenţie la CEZ, blocul a primit din nou energie electrică. După împlinirea celor 120 de zile de la facturare, reprezentanţii companiei au decis debranşarea şi demontarea contorului de curent, în data de 26 august. Conform ordinului de serviciu, până pe 5 septembrie, contorul putea fi demontat oricând, data în care acest lucru s-a întâmplat fiind ultima zi a lunii trecute, adică luni. Din acel moment, cele peste 60 de familii au rămas fără lumină în locuinţe.
Cel puţin încă două zile în întuneric
Potrivit reprezentanţilor CEZ, Primăria Rovinari, ca şi client, va trebui să realizeze un nou contract, cel vechi fiind reziliat pentru neplată. Pentru acest lucru se va percepe, de asemenea, o taxă de debranşare – rebranşare, care este de mai puţin de 200 lei. Pentru că de luni şi până vineri, în ciuda protestelor oamenilor, oficialităţile nu s-au sesizat şi nu au trimis nicio cerere de rebranşare, locuitorii blocului B2 vor mai sta în întuneric cel puţin două zile, week-end-ul fiind, pentru ei, la fel de întunecat ca şi ultimele zile. Aceeaşi soartă se pare că o vor avea şi familiile care locuiesc în cel de-al doilea bloc de locuinţe sociale, acesta urmând a fi debranşat, de asemenea, luni dimineaţă. Dorind un nou punct de vedere al viceprimarului Laurenţiu Chivu faţă de acuzaţiile de neplată venite din partea reprezentanţilor CEZ, acesta nu a mai vrut să dea ochi cu presa, refuzând să mai răspundă la telefon.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here