Reclamaţii soluţionate şi agenţi economici sancţionaţi

478

Consumatorii gorjeni nu se dau înapoi când vine vorba de a reclama agenţii economici care le încalcă drepturile. În mai puţin de o lună la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj s-au depus 10 sesizări. Gorjenii au reclamat deficienţele în activitatea unor operatori economici de pe raza judeţului.

De la începutul lunii iunie la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj au fost înregistrate 10 reclamaţii cu privire la soluţionarea, în favoarea consumatorului, a unui număr de 7 petiţii. Consumatorii au sesizat aspecte din activitatea operatorilor economici sau reclamau produse cu deficiente sau servicii prestate necorespunzător.
“Aspectele reclamate au privit: telefoane mobile defecte în cadrul termenului de garanţie, refuzul soluţionării cererii de reziliere a contractului de telefonie mobilă. De asemenea s-a mai reclamat şi neefectuarea operaţiunii de închidere a contului bancar în urma rambursării integrale a creditului. Gorjenii au reclamat şi articole de mobilier defecte în cadrul termenului de garanţie, dar şi modificări organoleptice la produse alimentare perisabile sau acumulatori auto defecţi în cadrul termenului de garanţie”, a precizat Daniela Michi, şefa CJPC Gorj.
În urma cercetării aspectelor reclamate, 7 petiţii au fost soluţionate în favoarea consumatorilor, constatându-se că petiţiile aveau la bază fapte reale. Astfel s-au restituit 610 lei.

Jucăriile la control
Comisarii din cadrul CJPC Gorj au realizat o acţiune de verificare şi în ceea ce priveşte siguranţa jucăriilor, vândute atât direct, cât şi online, fiind astfel verificaţi 20 operatori economici şi jucării în valoare totală de 76.978 lei.
Au fost verificate cerinţele generale de siguranţă: jucăriile, inclusiv substanţele chimice pe care le conţin, care nu trebuie să pună în pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor, abilitatea utilizatorilor şi, dacă este cazul, şi a supraveghetorilor acestora. Trebuie luate în considerare, şi jucăriile care sunt destinate copiilor mai mici de 36 de luni sau altor grupe de vârstă specifice. Etichetele aplicate trebuie să conţină avertismente generale (de vârstă) – şi avertismente specifice şi indicaţii privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării, instrucţiunile de utilizare care însoţesc jucăriile trebuie să atragă atenţia utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente şi riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor şi asupra modului de a le evita. În urma verificărilor, 17 operatori economici au fost sancționați contravențional, valoarea jucăriilor constatate cu abateri fiind de 36.578 lei, fapt pentru care au fost aplicate 8 amenzi în valoare totală de 25.000 lei. Abaterile constatate au fost: jucării fără traducerea în limba română a avertismentelor generale de vârstă sau a precauțiilor de utilizare, neafișarea prețurilor într-o formă lizibilă și vizibilă pentru informarea corectă a consumatorilor.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here