Protest al transportatorilor, la Târgu-Jiu

716

Călătorii care au ajuns joi, 15 septembrie 2016, în Autogara Târgu-Jiu au observat în parbrizele microbuzelor și autocarelor însemnele protestului transportatorilor. Cele aproximativ 40 de firme care vin în autogara din municipiu s-au solidarizat cu colegii, protestând împotriva tarifelor enorme ale RCA.

Transportatorii rutieri au protestat, joi, în Piața Victoriei, între orele 9.00 – 15:00, nemulțumiți de creșterea tarifelor RCA, dar și în alte județe din țară. Un protest similar a avut loc și în municipiul nostru. ”Firmele care sunt în autogara Expres Transport Târgu-Jiu au afișat pe parbriz mesajul «Fort- Protest RCA», întrucât a crescut RCA-ul și de cinci ori, solicităm reducerea tarifelor. Sunt în jur de 40 de firme în autogara noastră. Sperăm să obținem ceea ce cerem”, a declarat Ion Gridan, șeful autogării Expres Transport Târgu-Jiu.

Solicitările transportatorilor
Patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 — au solicitat Guvernului României ca în textul Ordonanței de Guvern tarifele RCA să fie înghețate la valorile medii ale transportatori 2daunelor existente în evidențele ASF și nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor. În aceste condiții, transportatorii au solicitat următoarele tarife: 1.050 lei/an — turisme persoane juridice, 1.108 lei/an — autoutilitară până la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an — autoutilitară între 3.500 kg și 7.500 kg, 3.610 lei/an — autoutilitară între 7.500 kg și 16.000 kg, 4.907 lei/an — autoutilitare peste 16.000 kg și 2.129 lei/an — autobuze transport persoane. Reprezentanții patronatelor din transporturile rutiere afirmă că RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie să fie “transparentă și publică”. În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfă și pasageri și șase milioane de autoturisme.

Tarifele RCA, înghețate 6 luni
transportatoriGuvernul a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, plafonarea tarifelor RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară. “Această Ordonanță a fost dată având în vedere împrejurările excepționale manifestate prin dezechilibru major între cerere și ofertă, respectiv disfuncționalitatea evidentă a pieței asigurărilor obligatorii auto din România. Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliul Concurenței au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin autogara tg jiustabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA”, se arată în comunicatul Executivului. Actul normativ permite stabilirea de către ASF, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here