Pro Memoria – Festivalul folcloric “Iustina Băluţeanu”, Bustuchin – 2012

379

În zilele de 27 (Sfântul Pantelimon), 28 şi 29 iulie 2012 are loc în comuna Bustuchin, judeţul Gorj, Festivalul folcloric “Iustina Băluţeanu”, înfiinţat în anul 2006 din iniţiativa primarului Ion Ciocea, a regretatului profesor Haralambie Bodescu, a profesorului Ştefan Popescu, precum şi, nu în ultimul rând, a doamnei jurnaliste Manuela Negru-Popescu.

În memoria „Reginei hăulitelor”
Iniţiatorii au considerat că îndrăgita interpretă, “regina hăulitelor”, merita acest elogiu ca prima personalitate care s-a remarcat pe Valea Amaradiei, ca interpretă şi culegătoare de cântece gorjeneşti. Evenimentul a coincis cu împlinirea a unui sfert de veac de la trecerea sa în eternitate.
Iustina Băluţeanu s-a născut în comuna Logreşti-Moşteni, judeţul Gorj, în ziua de 8 septembrie 1923, dar a avut multe legături cu Pojarul, comună din care făcea parte pe atunci satul Bustuchin.

Fiica Preotului Ion Băluţeanu
În primul rând preotul Ion Băluţanu, tatăl său, a slujit mult timp la biserica bătrână din acea comună, iar Iustina şi sora ei Despina au făcut primele clase primare la şcoala din Pojar, comuna vecină, unde era învăţător Dumitru Mănescu. Dar şcoala fiind departe, mai ales pentru Iustina care fusese bolnavă, părinţii le-au mutat la Şcoala „Zoica Brâncoveanu” din Craiova, care era foarte aproape de bunicii lor materni.

Elevă la „Madona Dudu”, în Craiova, Cetatea Banilor
Tot în Craiova, Iustina a urmat cursul inferior al Liceului Industrial “Madona Dudu”. În anii 1939-1940 Iustina şi Despina au cântat, împreună, pe două voci, răspunsurile la Sfânta Liturghie după Popescu Pasărea, învăţate de la tatăl lor, la biserica Sfântul Mina, din Craiova.
În toamna anului 1940, părinţii le-au mutat la Târgu Jiu unde Iustina a absolvit Liceul Industrial, secţia ţesut. În această perioadă s-a dovedit că vocea ei, care se formase, era foarte frumoasă. A cântat tot timpul în corul bisericesc de la Biserica Sfinţii Apostoli, făcând solo la Doamne miluieşte întreit, Tatăl nostru(muzica de Ciprian Porumbescu) şi Axion. De asemenea, cânta solo la toate serbările şcolare, ca şi în vacanţe, la Prohod, Hristos a Înviat şi Colinde. De multe ori cântau împreună, Iustina şi Despina, pe două voci.

Iustina şi Despina, două voci „bisericeşti”
A absolvit apoi Şcoala Postliceală de Ţesut “Robescu” din Bucureşti şi, concomitent, Conservatorul de Muzică Astra, având-o ca profesoară pe renumita soprană Caliope Şeinescu şi fiind colegă cu Iolanda Mărculescu şi cu Nicolae Herlea. Tot timpul studenţiei au cântat amândouă (Iustina şi Despina) în coruri bisericeşti şi în corul Carmen dirijat de Ion D. Chirescu, fost coleg cu tatăl lor. La terminarea şcolii a fost numită la Ţesătoria Donca Simo din Bucureşti, unde a participat la Brigada artistică, fiind astfel remarcată de cei de la Radiodifuziune unde, începând din 1950, a făcut imprimări până la sfârşitul vieţii.

Solistă în Taraful Gorjului, primele discuri la Electrecord
Din 1958 s-a ocupat numai de muzică, la început cântând cu „Taraful Gorjului”, dirijat de Nicolae Novac, apoi cu toate orchestrele din ţară şi cu cei mai renumiţi dirijori, susţinând concerte prin turnee, continuând cu imprimările la radio şi televiziune.
A înregistrat, la Electrecord, discuri cu orchestre conduse de dirijori cu renume, la vremea respectivă. Primul disc, de ebonită, a apărut în 1958, cuprinzând hăulita „Pe câmpu’ cu florile”, „Sârba din caval”, „Cântec de leagăn”, fiind acompaniată de orchestra „Taraful Gorjului” dirijată de Nicolae Novac. Hăulitele, prezentate pentru prima dată, considerate creaţie, au fost culese de la fetele care cântau „pe deal” şi aranjate de ea. S-au bucurat de mult succes şi au fost preluate de marile cântăreţe, apoi de cele tinere şi chiar de formaţii de muzică uşoară sau corale.
Au urmat apoi alte discuri.

Cântecele gorjeneşti, primele şlagăre ale Iustinei
Cu orchestra dirijată de Gelu Barabancea a imprimat un disc cuprinzând: „Ieşii aseară pe lună”, „Cine a-nceput dragostea”, „Voinic călător”, „Cine trece pe uliţă”.
Cu orchestra dirijată de George Vancu a imprimat un disc cuprinzând: „Hai la horă, hai”, „De-aş cânta frumos ca cucu”, „Pădure, pădure mândră”, „Mă dusei s-ascult în luncă”.
Cu orchestra dirijată de Constantin Busuioc, a imprimat un disc cuprinzând: „Şi băgai cu cucu-n plug”, „Mă gândesc mai de demult”, „Mândră din Călimăneşti”, „Decât m-aş fi despărţit”.
A imprimat apoi discul cu cântece de nuntă cuprinzând: „Nuneasca”, „Cântecul miresei”, „Cântecul mirelui”, „Cântecul darului”, „Ia-ţi mireasă ziua bună”, „Şede mireasa-n grădină”, „Toată boala are leac”, „Cine n-are dor pe vale”. Cântecele 1-4 au fost acompaniate de orchestra dirijată de Victor Predescu, iar cântecele 5-8 de orchestra dirijată de Nicu Stănescu.

Oraţii Iustina Băluţeanu şi recitări de Amza Pellea
A mai imprimat şi un alt disc cu cântece de nuntă cu mai mulţi cântăreţi şi cu oraţiile aranjate de ea şi recitate de Amza Pelea.
Intenţiona să mai facă un disc, cu continuarea cântecelor de nuntă cuprinzând: „Bărbieritul mirelui”, „Cântecul bradului”, „Hora miresei”, „Cântecul socrului”, „Zorile”, „Cu plosca”, Sârba alergătorilor”. A rămas doar caseta cu aceste cântece, cu acompaniament de orchestră.

Turnee cu Maria Lătăreţu, Maria Tănase şi alţi solişti
A făcut turnee în toată ţara cu Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ştefania Stere, Georgeta Anghel, Victoria Darvai, Florentina Vlad, Ionela Prodan, Ion Luican, Alexandru Grozuţă, Ştefan Lăzărescu, Fărămiţă Lambru, Nelu Huţu, Ion Dolănescu, Mihai Lazăr etc.
În seara zilei de 11 iunie 1981, în urma unei foarte scurte, dar foarte grele suferinţe (un infarct miocardic), Iustina ne-a părăsit în plină putere creatoare. Chiar a doua zi trebuia să participe la un concert la Roşiorii de Vede.
Amintirea minunatei voci şi a valoroaselor ei cântece
Ne vor rămâne veşnic în amintire minunata ei voce, cântecele ei valoroase, dintre care cele de nuntă sunt şi acum, după trei decenii, cântate la orice astfel de eveniment.
A fost omagiată cu ocazia trecerii a 20 de ani de la dispariţie prin publicarea cărţii “Iustina Băluţeanu – Cântece din Gorj” de Despina Tudor şi Dan Tudor, lansată la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, în cadrul festivităţii Ligii culturale “Fiii Gorjului” de către domnul Alexandru Păsărin, preşedintele acestei ligi.
De asemenea, la împlinirea a 30 de ani de la trecerea în nefiinţă a fost lansat un CD cu o parte dintre cântecele sale imprimate la Electrecord, tot în cadrul Ligii culturale „Fiii Gorjului”.
În 2008 cu ocazia întâlnirii organizată de aceeaşi ligă, s-au amintit cei 85 de ani de la naştere, iar în 2011 s-au comemorat 30 de ani de la trecerea în eternitate.
Mulţumim tuturor celor care îi menţin vie memoria.
Ing. Dan Tudor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here