Premierul şi soţia, la oficierea Sfintei Liturghii de la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”

351

Duminică, 2 decembrie, în prima zi de după Sărbătoarea Naţională, Înalt Preasfinţitul Părinte Dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din Municipiul Tg. Jiu, Protoieria Târgu-Jiu Sud, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, dar şi cu participarea Primului-Ministru al României, Victor Ponta şi a soţiei sale, Daciana Sârbu, a oficalităţilor judeţene şi locale, a Preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a Prefectului Judeţului, Claudiu Teodorescu şi a Primarului Municipiului, Florin Cârciumaru.

În unire, să crească mai departe arborele unităţii noastre naţionale!

Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din zona centrală a municipiului, un veritabil monument de arhitectură, a fost construită între anii 1864-1874, pe locul unei biserici de lemn, ctitorită încă din anul 1772, pentru ca în anul 1875 să fie sfinţită de către Preasfinţitul Atanasie Suceveanul, Episcopul Râmnicului-Noul Severin! Sublinierea noastră nu ar fi completă, dacă nu am preciza că ultima resfinţire a fost realizată în anul 2002, în urma executării lucrărilor de reabilitare şi restaurare a picturii sfântului lăcaş. În frumoase şi pilduitoare cuvinte adresate celor prezenţi la sfânta slujbă, Mitropolitul Olteniei a subliniat cu evlavie şi cu deplină satisfacţie că: “Ne întâlnim cu multă bucurie, astăzi, după Sărbătoarea Naţională, după “Sf Andrei”, Apostolul nostru, care a fost o sărbătoare a spiritualităţii noastre ortodoxe româneşti, după ce inima ni s-a umplut de bucurie, trăind momentele emoţionante de la 1 Decembrie 1918, şi reactualizându-le în viaţa noastră! Să facem astfel ca, în unire, să crească mai departe arborele unităţii noastre naţionale, pentru generaţiile care urmează! După aceste sărbători, ne întâlnim astăzi, la Târgu Jiu, în această sfântă biserică închinată “Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena”, strămoşii noştri, de la ale căror legi şi edicte se împlinesc anul următor 1700 de ani! Această bucurie este, de asemenea, înfrumuseţată de prezenţa aici, la sfânta biserică şi în oraşul nostru, a Primului-Ministru, Victor Ponta, distins fiu al poporului român, prieten şi apropiat al nostru, care, iată, în această Duminică, pe lângă atâtea obligaţii şi atâtea responsabilităţi, în calitatea domniei sale, a gândit că este foarte important ca în aceste zile binecuvântate să fie la Sfânta Liturghie şi împreună cu noi, în biserica moşilor şi a strămoşilor noştri! Pentru aceasta, am considerat, Domnule Prim-Ministru şi onoraţi oaspeţi, domnule preşedinte, domnule prefect, domnule primar şi alţi demnitari, am considerat că este foarte important ca în semn de apreciere şi preţuire, să vă oferim icoana protectorului nostru, al Olteniei, Sfântul Preacuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, care, odinioară, cu veacuri în urmă, a fost şi el alături de cei care conduceau destinele poporului nostru şi a mijlocit de nenumărate ori pacea, prietenia şi buna înţelegere între popoare. Icoana Sfântului Nicodim, să vă ajute şi pe dumneavoastră să fiţi la înălţimea acestei chemări sfinte, care este, de bună seamă, a poporului nostru românesc”!

«Să ne aflăm ca şi copii ai Lui Dumnezeu, fără de nici o orbire»!
Referindu-se la Pericopa Evanghelică a Duminicii a XXXI-a după Rusalii (Vindecarea orbului din Ierihon) Luca 18, 35-43, ÎPS Mitropolit Irineu a evidenţiat faptul că: “În această sfântă zi, iubiţi fraţi şi surori, am ascultat la Sfânta Evanghelie, cuvintele Mântuitorului şi precizările pe care Sfântul Evanghelist Marcu ni le propune, pentru că sunt de mare importanţă pentru credinţa noastră şi pentru viaţa noastră duhovnicească. Este adevărat că Mântuitorul Hristos a săvârşit multe minuni, care au fost cuvinte de suflet folositoare, dar pe care sfinţii evanghelişti au considerat că trebuie să le aşeze în scris şi să ni le lase nouă moştenire, pentru viaţa noastră şi pentru buna noastră convieţuire. Ochii ne ajută să descifrăm şi să descoperim frumuseţile lumii acesteia, mai ales că orbul din Evanghelie, nu vedea nicio bucurie din lumea aceasta! Am putea spune că vederea este darul bucuriei! Este darul fericirii! Este darul care, într-adevăr, ne face să ne simţim oameni între oameni şi să ne aflăm ca şi copii ai Lui Dumnezeu, făcuţi întregi, fără de nici o lipsă, fără de nici o orbire. Am aflat că orbul striga de pe marginea şanţului, striga de pe marginea drumului: «Iisuse, Fiul lui David, ai milă de mine»! Aceste cuvinte, de bună seamă, ne îndeamnă să credem că orbul a auzit de Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că Dumnezeu este în noi”! În încheierea cuvintelor adresate auditoriului, Mitropolitul nostru a precizat că: “Venim la biserică, tocmai pentru că aici este Calea, Adevărul şi Viaţa, tocmai pentru că aici îl găsim pe Mântuitorul Iisus Hristos, şi ne vindecăm, negreşit, de orişice orbeală, de orişice albeaţă a păcatului, a morţii şi a suferinţei. Aş dori să fac o precizare, în încheiere, mai ales că în zilele acestea sunt persoane care vin pe aici şi răzvrătesc sau aduc multă pagubă sufletească celor din Oraşul Tg. Jiu, pentru că au dat icoane cu Maica Domnului, iconiţe cu sfinţi şi cu Maica Domnului, iar pe spate au pus o ştampilă ca să voteze pentru nu ştiu cine! Nici nu-i pomenesc numele! Aş vrea să spun că trebuie să ne îndepărtăm de această practică machiavelică şi urâtă! Nu folosim imaginea bisericii pentru scopuri electorale. Cu atât mai mult, că aceşti oameni se folosesc de semne sfinte, fără ca să respecte legea! Fără ca să respecte Legea Lui Dumnezeu! Dacă nu respectă legea Lui Dumnezeu şi legea omenească, ne întrebăm, oare, cum vor respecta legea, dacă, Doamne fereşte, ar ieşi altceva! Aşadar, mergeţi şi votaţi pe cei care sunt cu Dumnezeu! Cei care sunt cu binecuvântarea Bisericii noastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă întărească şi mult folos să vă dăruiască, în veci, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEA
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here