Post lăsat moștenire în numele tatălui! Popa care a bătut un enoriaș, transferat paroh la Scoarța

1750

Parohia Scoarța are de puțin timp un nou preot. Este vorba chiar de fiul fostului paroh, Iulică Pavel, care a renunțat însă la postul deținut în ultimii ani pentru a-și transfera în locul lui fiul, certat însă cu legea. Mădălin Pavel, cel care a fost acuzat, anul trecut, că ar fi bătut cu parul un enoriaș, a ajuns astfel, fără concurs, să ocupe postul tatălui său, în timp ce seniorul Iulică Pavel s-a retras la pensie. Protoieria Târgu-Cărbunești a confirmat, joi, că Mădălin Pavel este preotul Parohiei Scoarța, în timp ce pe site-ul Mitropoliei Olteniei nu apare însă vacant postul ocupat acum de tânărul în cauză. A fost vacantat în schimb, din 8 februarie, postul de la Buzești, ocupat până la transfer de respectivul slujbaș bisericesc.

Enoriașilor din Parohia Scoarța li s-a băgat pe gât un nou paroh. Asta după ce Mădălin Pavel, preotul paroh din Buzești, comuna Crasna, a părăsit postul vechi și s-a transferat în locul ocupat de tatăl acestuia, Iulică Pavel, retras la pensie. Mutarea lui Mădălin Pavel la Scoarța s-a făcut însă fără respectarea legislației bisericești care nu permite un astfel de transfer dacă beneficiarul nu are cinci ani vechime pe postul ocupat anterior. Cu toate acestea, cu girul Mitropolitului Irineu, fost coleg de seminar cu tatăl noului paroh de Scoarța, Mădălin Pavel a fost mutat în localitatea de domiciliu. Transferul s-a aprobat astfel, în tăcere, fără ca postul de la Scoarța să se vacanteze, așa cum ar fi fost normal.
Pe site-ul Mitropoliei Olteniei se anunță, în schimb, pe 8 februarie, vacantarea fostului post de la Crasna, ocupat anterior transferului de noul paroh de Scoarța astfel: “În urma ședinței Permanenţei Consiliului Eparhial al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei din data de 05.02.2016 s-a hotărât scoaterea la concurs a postului vacant de preot paroh de la Parohia Buzeşti, Protoieria Tg. Cărbuneşti, cu 248 de familii, categoria III B”.

pavel madalinIlegal ca ilegal, dar cât de moral?!
Faptul că preotul Iulică Pavel și-a lăsat postul din Scoarța moștenire fiului său nu i-a șocat chiar atât de tare enoriașii parohiei Scoarța care l-au văzut de junior în plină activitate chiar de sărbătorile de iarnă, (dar și de Bobotează), tânărul venindu-le în case cu Crăciunul. Enoriașii au fost uimiți doar de faptul că lui Mădălin Pavel i s-a aprobat transferul în condițiile în care acestuia i se întocmise, în vara anului trecut, dosar penal pentru lovirea unui crescător de animale.
De altfel, pe 9 iunie, presa locală relata că tânărul din comuna Scoarţa, acum paroh în localitate, ajunsese să fie cercetat de poliţie pentru că ar fi bătut un bătrân în vârstă de 61 de ani. “Preotul Mădălin Pavel, în vârstă de 30 de ani, şi Florin Rotariu, de 46 de ani, ambii din comuna Scoarţa, sunt acuzaţi că l-au bătut, luni seară, pe Ion Vodislav, crescător de animale. Ion Vodislav spunea că preotul Iulian Pavel şi fiul lui, împreună cu o rudă de-a lor, Florin Rotariu, a venit în locul unde era cu animalele. Acesta povesteşte că a fost bătut cu cruzime cu bâtele de către părintele Mădălin şi de Forin Rotariu. Bătrânul este acum internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă cu răni pe tot corpul”, se scria atunci, în termeni deloc elogioși despre fiul popii Iulică, dar și despre respectivul senior care ar fi asistat, nepăsător, la respectivele acte de violență.

ion vodislavVictima, amenințată că va fi rasă de pe fața pământului
“Pe la 8 seara s-a întâmplat. Eram în vârful dealului cu animalele. Oile erau lângă stână că era târziu şi vacile le aveam tot în apropiere. Le scoteam dintr-un hăţiş. M-au văzut şi s-au pus pe mine. Au dat cu bâta în mine, peste tot. Dacă nu ţineam mâna, îmi dădea în cap. Erau trei: părintele Iulian Pavel, fiul lui, Mădălin, şi un nepot sau o rudă cu ei. Părintele nu a dat în mine, doar fiul dânsului şi nepotul lui. Nici nu pot să stau în pat de dureri. A venit poliţia acolo şi pe urmă a venit ambulanţa şi m-a luat. Nu ştiu de ce m-au bătut. Mi-au spus că mă rade de pe faţa pământului”, povestea, de pe patul de spital, victima Ion Vodislav, care sublinia că mai fusese agresat și pe 31 mai 2015, de respectivii, cu mențiunea că nu depusese plângere de teama familiei Pavel.
ion vodislav 2“Pe 31 mai m-a bătut. M-a strâns de gât fiul şi a dat cu mine de pământ. Am vrut să mă ridic şi mi-a tras iar o palmă. Nu am putut să fac plângere că eram singur cu animalele de care am grijă, că nu am găsit om să stea cu ele. Mi-a arătat că pe un sfert de deal să nu mai trec, dar este pământul oamenilor, nu al lui. Cei trei au mai venit pe 1 iunie să mă bată, dar au sărit câini şi am scăpat. Şi în ziua de Paşte s-au certat cu mine. Au venit pe deal şi m-au făcut în toate felurile”, se mai plângea, atunci, respectivul, înfricoșat de cele care se auziseră despre familia popii din Scoarța. “La unul i-ar fi tăiat o ureche, acum câţiva ani. Îmi este frică. Mi-a spus că o să pună zece oameni să mă radă de pe faţa pământului”, a conchis Vodislav.
În prezent nu se cunoaște dacă ancheta penală începută pe numele lui Mădălin Pavel s-a finalizat sau nu, în iunie însă tânărul preot avea dosar la plângerea victimei.

Mădălin Pavel: “Nu știu despre ce vorbiți”!
Contactat telefonic joi, preotul Mădălin Pavel, nu a recunoscut că este preot la Scoarța, deși superiorii săi de la Protoieria Târgu-Cărbunești au spus, ieri, că Mădălin Pavel este preot în această localitate, în timp ce la Copăcioasa este Vîtcă Gheorghe și la Bobu este Cristinel Rotariu.
De altfel, Mădălin Pavel nu poate presta însă în aceeași parohie cu tatăl său, acesta fiind astfel unicul paroh din centrul comunei.
“Nu știu despre ce vorbiți”, a declarat, ieri, telefonic, preotul Mădălin Pavel, întrebat fiind dacă prestează ca preot la Scoarța. Preotul ne închide apoi telefonul în nas. Întrebat apoi printr-un mesaj de ce refuză dialogul, Mădălin Pavel transmite însă, în același mod, că nu are semnal telefonic, chiar dacă poate trimite însă sms-uri. Refuzul de a vorbi este evident, deși ar fi fost întrebat doar motivul pentru care a plecat de la Crasna, prin ce mod a fost transfera și în ce stadiu se află dosarul penal în care era învinuit de lovirea crescătorului de animale.
Din dorința de a afla însă opinia familiei Pavel l-am contactat telefonic și pe tatăl lui Mădălin, seniorul Iulică nerăspunzând însă. Iulică Pavel ne-ar fi putut lămuri însă, și pe noi și pe enoriași, prin ce minune, fiul acestuia a ajuns să-i ocupe postul de paroh la Scoarța, cu atât mai mult cu cât trecutul odraslei sale nu pare a fi fără pată.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here