Portal MĂIASTRA, revistă literară matură, la 10 ani – Regaluri poetice: Adrian Frăţilă şi Ion Brad

666

La modul în care este distribuită presa astăzi, nu-i de mirare că şi revistele literare ne parvin cu mare întârziere. Mai ales că, din nefericire, minunata revistă gorjeană „Portal-MĂIASTRA” are un regim aparte şi nu se găseşte la chioşcurile din ce în ce mai puţine.

Fiind vorba despre o revistă ce merită să apară sub egida Uniunii Scriitorilor din România, aşa cum scrie pe frontispiciul numărului 3(40), Anul X/2014, ne bucură că încă din pagina de gardă este salutată de finul intelectual Ovidiu Drimba, Directorul hebdomadarului, în eseul „40 ZBORURILE MĂIASTREI”, urmate de nişte însemnări ale portului, criticului literar extrem de scump cu propria-i semnătură – Gheorghe Grigurcu.
La rubrica „Inedit” găsim un comentariu urmat de traduceri din limba latină ale Prof.univ.dr. Traian Diaconescu, prin care este omagiat „Anul CONSTANTIN BRÂNCOVEANU”, cu marginalul Lăsarea secularei „nopţi fanariote” în Ţara Românească, deasupra titlului Mazilirea Voievodului Constantin Brâncoveanu reflectată în documente latine.
Suntem în faţa unei lecturi ce n-ar trebui să lipsească din documentarea oricărui istoric ce se va încumeta de acum, încolo să scrie adevărul istoric despre sfârşitul tragic al Domnitorului Ţării româneşti – Constantin Brâncoveanu şi cei patru fii ai săi, dar şi a fetelor şi ginerilor. Ceea ce nu ştiam până acum, iar prin osârdia scriitorului prof.dr. Zenovie Cârlugea – creatorul proiectului viabil Portal-MĂIASTRA iată că este posibil.
Din cele 52 de pagini, bogat ilustrate şi cu un cuprins de zile mari al revistei trimestriale „Portal-MĂIASTRA” ne este greu să amintim un text, fără a-i nemulţumi pe alţii. Ca mai totdeauna, paginile dedicate lui Tudor Arghezi sunt consistente şi numeroase, alături de cele ale unei alte febleţi a factotum-ului Măiastrei – Zenovie Cârlugea – poetul transilvănean Lucian Blaga, cu soţie ale cărei obârşii sunt în Brădicenii Gorjului.
Cum poezia şi poemele sunt greu de povestit, dacă nu chiar imposibil, fără a da citate consistente vă recomandăm să căutaţi revista Portal-MĂIASTRA mai ales pentru regalurile de poezie ale clasicilor în viaţă Ion Brad şi al târgujianului nostru Adrian Frăţilă. Ambii fiind membri ai Uniunii Scriitorilor din România, cu precizarea că Excelenţa Sa Ion Brad, şcolit în Blaj – „Mica Romă” cum a botezat-o Poetul Naţional Mihai Eminescu, este născut în satul Pănade, dar stabilit la Bucureşti, a fost 9 ani Ambasador al României la Atena. Iar în acest număr omagial „Portal MĂIASTRA” – 40, ce coincide şi cu zece ani de existenţă, Excelenţa Sa Ion Brad publică şi memorii. Chiar dintre cele memorabile.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here