Peste 3.600 de absolvenți de liceu s-au înscris, săptămâna trecută, pentru a susține examenul de Bacalaureat în cadrul sesiunii iunie – iulie. Aceștia mai au o săptămână la dispoziție pentru a se pregăti.
Potrivit calendarului de desfășurare a Bacalaureatului, înscrierile la prima sesiune a examenului s-au desfășurat în perioada 30 mai – 3 iunie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Georgeta Popescu, în perioada respectivă s-au înscris în vederea susținerii Bacalaureatului 3662 de candidați, 2952 din seria curentă și 710 din promoțiile anterioare.
Condiții speciale pentru doi candidați
Doi dintre candidații înscriși la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține examenul în condiții speciale din cauza unor probleme medicale. Conform IȘJ Gorj, unul dintre aceștia a solicitat prelungirea timpului alocat pentru rezolvarea subiectelor cu o oră, iar celălalt a cerut să dicteze răspunsurile unui profesor. La prima sesiune a Bacalaureatului s-au mai înscris și cinci candidați care au absolvit liceul în alte județe, dar care doresc să susțină examenul în Gorj.
Mai puțin de o săptămână până la examen
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat va debuta pe 13 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie. Între 21-24 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată, între 27 iunie – 1 iulie, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise ale sesiunii din vară încep pe 4 iulie, cu Limba şi literatura română (proba E)a) şi continuă pe 5 iulie cu proba la Limba şi literatura maternă (proba E)b), pe 6 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), iar pe 8 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E)d). Rezultatele se vor afişa pe 12 iulie (până în ora 16.00) şi, în aceeaşi zi vor putea fi depuse şi contestaţiile (între orele 16.00-20.00), care vor fi soluţionate în perioada 13 – 15 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie. Candidații vor susține probele în douăsprezece centre de examen din județ, aceleași ca și cele din vara anului trecut: Colegiul Tehnic „Ion Mincu” Târgu-Jiu, Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru, Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti, Liceul Tehnologic Turceni și Colegiul Tehnic Motru. În ceea ce privește centrele de evaluare, acestea vor fi organizate la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu, Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu și Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă.
Înscrierile pentru a doua sesiune, în a doua jumătate a lunii iulie
Cei care nu vor reuși să promoveze examenul în prima sesiune se vor putea înscrie la a doua sesiune a Bacalaureatului în perioada 18 şi 22 iulie 2016, urmând să susțină probele începând cu data de 16 august. Mai exact, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în intervalul 16-17 august 2016. Tot atunci este programată şi Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Urmează, în perioada 17-19 august 2016, proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar între 18 şi 19 august 2016, evaluarea competenţelor digitale. Proba scrisă la Limba şi literatura română se va desfăşura pe data de 22 august 2016 şi va fi urmată de proba scrisă la limba şi literatura maternă, pe 23 august 2016, proba obligatorie a profilului, pe 24 august 2016, şi proba la alegere a profilului şi specializării, pe 26 august 2016. Rezultatele înainte de contestaţii vor fi afişate pe 29 august 2016, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, elevii pot depune contestaţii, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe data de 1 septembrie 2016.
Roxana Lupu