Peste 100 de gorjeni au solicitat pensii europene

427

Peste 100 de gorjeni care au muncit în străinătate se bucură în prezent de o pensie europeană. Persoanele care muncesc în străinătate au dreptul la o pensie comunitară. Conform ultimelor prevederi ale Regulamentului Consiliului Europei, orice persoană care face stagiul minim de pensionare de 15 ani cotizaţi, în două sau mai multe state din Uniunea Europeană, la împlinirea vârstei de pensionare poate încasa o pensie comunitară, adică o pensie care cumulează drepturile din România la care se adaugă drepturile de pensie pentru contribuţiile plătite în ţările europene.

“Avem 105 pensii europene. La valorificarea stagiului de cotizare realizat în România s-a totalizat şi stagiul de cotizare realizat într-unul din statele membre al Uniunii Europene. Anul acesta două sau trei solicitări am primit în sensul acesta”, a precizat Maria Udroiu, şefa Serviciului de Prestaţii şi Pensii Europene Gorj.
Instituţia competentă în acordarea acestor drepturi în bani este Casa Judeţeană de Pensii Gorj. O persoană care beneficiază deja de o pensie din sistemul public de pensii din ţară, dar care a lucrat în mod legal şi într-un alt stat membru UE, poate solicita revizuirea drepturilor de pensie în aplicarea regulamentelor europene. La calcul pensiei comunitare se au în vedere şi perioadele de asigurare realizate în celălalt stat membru implicat. După calcularea pensiei comunitare, aceasta se compară cu pensia naţională. Drepturile de pensie cuvenite urmează să fie primite fie în România, fie în statul de domiciliu (prin cont bancar).

Acte necesare
Din anul 2007, România face parte din sistemul european de securitate socială şi aplică prevederile acestuia. Beneficiază de aceste prevederi exclusiv persoanele care au realizat stagii de cotizare în două sau mai multe state europene, indiferent de perioada în care sunt ele realizate. Toţi cei care solicită pensie europeană trebuie să completeze fie la Casa de Pensii din ţară, fie la cea din ţara unde locuiesc acum, două formulare comune tuturor ţărilor: formularul E 202, în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau pensiei anticipate, E 203, în cazul pensiilor de urmaş, E 204 pentru pensie de invaliditate şi E 207 în care solicitantul declară pe proprie răspundere care sunt perioadele de cotizare pentru care solicită deschiderea drepturilor de pensie. Apoi, în cazul României, dosarul trebuie completat cu celelalte acte necesare întocmirii unui dosar de pensie în România (carte de muncă, acte de identitate şi adeverinţe din care să reiese eventualele sporuri avute şi netrecute în cartea de muncă).
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here