Pericol la Chirurgie şi Urgenţe! – Medicii şi asistenţii gorjeni aleg străinătatea

394

mediciDouă importante ramuri ale sistemului medical, respectiv Urgenţele şi Chirurgia, de la spitalele din judeţul nostru, riscă să rămână fără oameni profesionişti. Sute de medici şi asistenţi şi-au exprimat intenţia în ultima lună de a pleca în statele Uniunii Europene.

Deficitul de cadre medicale existent la nivelul judeţului Gorj riscă să se acutizeze, numărul asistenţilor şi al medicilor care doresc să părăsească judeţul spre a munci în sistemul medical din afara graniţelor ţării crescând de la lună la lună. Astfel, pe parcursul lunii august, un număr de 14 medici de la Unităţile de Primiri Urgenţe şi de la Chirurgie au depus cereri spre a pleca în străinătate. Numărului acestora li s-au adăugat şi alte 50 de cereri venite de la asistenţii medicali proaspeţi absolvenţi ai şcolilor de profil, precum şi alte 40 de cereri redactate de asistenţi cu vechime, nemulţumiţi de condiţiile din sistemul medical românesc.

„Majoritatea solicitanţilor lucrează la Urgenţe şi pe Chirurgie. Chiar dacă ne confruntam şi înainte cu aceste solicitări, cu un deficit de personal medical, acum ne va fi şi mai greu, pentru că în ciuda plecărilor acestora în străinătate, angajări tot nu putem face. Ce este cel mai rău este faptul că cele mai multe cereri sunt venite de la medici şi asistenţi cu vârstă medie”, a declarat Valentin Popa, preşedintele sindicatului Sanitas Gorj.

Destinaţia finală: străinătatea

Dintre cererile de plecare din sistemul medical românesc spre cel din afara graniţelor ţării, cei mai mulţi solicitanţi aleg să lucreze în spitalele din Anglia, Franţa, Italia şi Spania, acolo unde salariile sunt de câteva ori mai mari decât aici, iar condiţiile de muncă vizibil mai bune.

Principalele motive care îi fac pe medici şi pe asistenţii medicali să vrea să lucreze în străinătate sunt salariile mai mari, nemulţumirea faţă de starea materială actuală, nevoile legate de întreţinerea familiei, dorinţa de realizare profesională şi necesitatea de a-şi achita datoriile. În afară de obligaţiile de familie, ar mai putea să-i ţină în România doar vârsta înaintată, teama de necunoscut şi siguranţa locului de muncă. „Cei care mi s-au adresat în acest sens şi-au arătat nemulţumirea de faptul că nu sunt plătiţi la adevărata lor valoare şi că munca nu le este apreciată”, a menţionat Popa.

În doar câteva săptămâni, cei 14 medici şi 90 de asistenţi care vor părăsi judeţul Gorj spre a se îndrepta spre ţările Uniunii Europene, vor face ca numărul salariaţilor din sistemul medical judeţean să scadă drastic. La ora actuală, totalul acestora este cu puţin peste două mii.

Criza de personal şi la Ambulanţă

Chiar dacă doi medici de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj, au ales să plece în Anglia, respectiv Franţa, la lucru spre a fi mai bine remuneraţi financiar, iar Ambulanţa Gorj va pierde alţi doi buni doctori, angajări oricum nu se pot face, posturile din sistemul bugetar fiind blocate. „Avem o singură doctoriţă care deja lucrează de mai bine de un an la un spital din Anglia. Posturile celor care pleacă sunt păstrate, însă au contractul de muncă suspendat, putând oricând să se întoarcă să lucreze la vechiul job de aici”, a spus Ana Dumă, şefa SJA Gorj.

Aceasta aşteaptă deblocarea posturilor pentru a face noi angajări, în prezent, la SJA Gorj, fiind vacante un număr de 16 posturi, dintre care, zece de asistenţi medicali, patru de ambulanţieri, unul de mecanic şi un altul pe Audit.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here