Depozitul de cărbune de la Roșia, închis pe 1 ianuarie 2016, s-ar putea redeschide în scurt timp. Decizia îi aparține Ministerului Energiei și s-a luat pentru ca termocentrala de la Rovinari să aibă cărbunele cât mai aproape, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern, citat de Agerpres. Depozitul poate fi redeschis chiar pe 15 septembrie.
„Utilizarea depozitului Roșia din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari se va supune interesului strategic de asigurare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național, cu adoptarea tuturor măsurilor posibile de protecție a mediului necesare pentru activarea și utilizarea parțială a depozitului în perioada menționată”, potrivit propunerii de act normativ.
În nota de fundamentare, se arată că centrala Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia se aprovizionează cu lignit prin alimentare directă (pe benzi transportoare) din 3 cariere importante: Roșia, Tismana și Pinoasa.
Cariera Roșia poate asigura alimentarea cu lignit din depozitul propriu pe cale ferată și pentru celelalte termocentrale Turceni, Ișalnița și Craiova II, cantitatea anuală produsă fiind de circa 3 milioane de tone.
„Activitatea carierei Roșia este autorizată cu transportul direct al cărbunelui în termocentrala Rovinari fără posibilitate de stocare în stivele aferente fostului depozit Roșia. Funcționarea depozitului de cărbune Roșia a încetat începând cu 01.01.2016, deoarece cu aceeași dată trebuia pus în funcțiune un nou depozit. Nerealizarea noului depozit la termenul stabilit, respectiv 31.12.2015, s-a datorat dificultăților în achiziția suprafețelor de teren pe care urma să fie amplasat noul depozit, precum și a identificării unui nou amplasament”, spun autorii proiectului.
Amenajare în derulare
În prezent, este în derulare amenajarea noului depozit de cărbune Roșia, pentru care se preconizează ca termen de finalizare trimestrul I 2019. „În aceste condiții nu există posibilitatea constituirii stocurilor de cărbune necesare funcționării în siguranță a termocentralei Rovinari și nici asigurarea transportului pe cale ferată pentru termocentralele Turceni, Ișalnița, Craiova II”, au arătat reprezentanții ministerului.
Ei au precizat că perioada premergătoare sezonului rece este folosită pentru realizarea stocurilor de siguranță necesare trecerii vârfului de iarnă.
De asemenea, în perioadele foarte reci, cu temperaturi mai mici de minus 10 grade C, apar următoarele probleme: nu se mai pot exploata straturile de cărbune din carieră; nu se mai poate asigura funcționarea sigură a benzilor, cauciucul devine casant ducând la ruperea benzilor transportoare; nu se pot asigura fluxurile de transport pe calea ferată către sucursalele Turceni, Ișalnița, Craiova II; cărbunele îngheață în vagoane, iar descărcarea lui durează foarte mult, din cauza perioadei necesare pentru dezghețare, până la șase ore, pentru o navetă, reducând fluxul de aprovizionare până la jumătate; apar probleme la căile ferate uzinale interioare din termocentrale.
Activare din 15 septembrie
„Având în vedere faptul că asigurarea stocurilor și funcționarea centralelor pe cărbune reprezintă o componentă a siguranței sistemului Energetic Național, parte a economiei strategice a României, este necesară activarea depozitului Roșia, din cadrul EMC Rovinari, începând cu 15 septembrie 2017, până la trecerea perioadei reci, respectiv 31.03.2018”, se adaugă în documentul explicativ.
Autorii proiectului au inclus și punctul de vedere al autorității pentru protecția mediului, potrivit căruia „pentru activarea temporară a capacităților de stocare în depozitul Roșia, până la finalizarea noului depozit, sunt necesare măsuri care să diminueze/rețină pulberile, la locurile de generare a acestora (umectare, carcasarea punctelor de întoarcere a benzilor transportoare, etc)”.
Proastă pregătire la CE Oltenia
Iarna trecută, în ianuarie, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, au existat discuții în sectorul energetic privind faptul că stocurile de cărbune din termocentrale nu ar fi suficiente. „Am observat o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aș referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuala 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcționare doar pentru patru zile”, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, pe 12 ianuarie. În replică, fostul ministru de resort Victor Grigorescu a afirmat că stocurile de iarnă necesare sistemului energetic au existat și au fost notificate următorului Guvern încă de la preluarea mandatului.
A.STOICA