Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu Domnul Prof. univ. dr. Dan Ilie MOREGA, Prorector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, Preşedintele Institutului de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice Gorj – ,,Acum lucrez la o carte pe care sper să o finalizeze cât mai curând şi pe care am intitulat-o astfel: «Românism şi patriotism – viaţa mea»”!

1462

-Rep. Domnule Preşedinte, Dan Ilie Morega, aveţi motive să vă consideraţi un om frământat de «grijile vieţii», cum ar spune Sfântul Ioan Gură de Aur, mai precis, o persoană încercată de marile dileme ale vieţii societăţii româneşti actuale?
-D.I.M. Da, am foarte multe motive, iar aceasta cred că îmi topeşte foarte mult din viaţa mea! Ceea ce mi se pare mai însemnat şi mai plin de dăruire este patriotismul! Problemele patriotismului şi ale «românismului», pur şi simplu «mă topesc» 70-80 la sută din viaţă, dar, cum spune românul, «cu o floare, nu se face primăvara», iar, prin Institutul de Analize şi Investigaţii Publice şi Politice, am căutat să adun cât mai mulţi oameni buni şi de calitate, ca să-i supraveghem atent pe cei care trăiesc din banul public!
-Rep. Cine sunt persoanele pe care le vizaţi că ar trăi din banul public?
-D.I.M. Mai ales politicienii, sau, cum le spun eu, «politrucii», pentru că ei nu sunt politicieni în sensul clasic al cuvântului!
-Rep. De altfel, comunismul a consacrat asemenea tipuri psiho-comportamentale care definesc un gen de «clişeu» politicianist de slabă factură!
-D.I.M. Domnule profesor, când comunismul a venit cu asemenea «politruci», cu «habarnişti» proveniţi din oameni fără pregătire, a fost o situaţie, dar, trebuie să vă spun că pe parcursul comunismului, nu s-a mai întâmplat acest lucru, pentru că erau promovaţi cei mai buni specialişti, care terminaseră facultăţi de prestigiu, facultăţi economice, tehnice, în diverse domenii de activitate!
-Rep. Prin ce credeţi că se defineşte un om politic autentic?
-D.I.M. E un om care luptă pentru ţara lui! Aşa, cred că ar trebui să fie un om politic autentic! Deci, repet, aşa ar trebui să fie, dar, nu aşa cum sunt «politrucii» despre care vorbeam şi care pe mine mă dezgustă!

,,Acest cuvânt intitulat «românism», pot spune că mă preocupă şi îmi «topeşte» sufletul”!

-Rep. Şi aş adăuga faptul că omul politic autentic trebuie să aibă o cultură politică solidă şi o educaţie pe măsură!
-D.I.M. Exact, domnule profesor, o educaţie politică formată încă din familie, care înseamnă dragoste faţă de oameni, dragoste de patrie şi de «românism», că acest cuvânt intitulat «românism», pot spune că mă preocupă şi îmi «topeşte» sufletul!
-Rep. Deci, o dragoste creştinească, specifică nouă, românilor!
-D.I.M. Da, o dragoste creştinească, pentru că suntem un popor ortodox, un popor care s-a format în spiritul acestei credinţe, iar pentru mine «românismul» este o cuprindere în iubire şi în credinţă ca într-o osmoză, deoarece omenia noastră tradiţională este numai o secvenţă din ortodoxism!
-Rep. Dar, creştin înseamnă mai mult decât ortodoxism! Creştini sunt şi catolicii şi alte orientări religioase care Îl Slăvesc pe Dumnezeu!
-D.I.M. Poate vom avea prilejul să discutăm şi despre ecumenism, cred că merită să abordăm această problemă a frământărilor creştinismului!
-Rep. Deci, un om politic autentic, trebuie să fie şi un bun creştin, un om cu frică de Dumnezeu!
-D.I.M. Da, aşa trebuie să arate un om politic autentic! Dar, oamenii politici de azi, nu sunt autentici, pentru că nu au nimic în comun cu patriotismul, cu ceea ce spuneam că înseamnă «românismul», ci, au probleme cu buzunarele lor, cu interesele «găştilor» din care fac parte, adevărate reţele de mafioţi, iar acest lucru, vreau să vă spun că m-a făcut să nu mai candidez la parlamentare!
-Rep. De ce nu vă gândiţi mai serios la o asemenea candidatură pentru alegerile parlamentare din acest an, doar aţi mai fost deputat şi cunoaşteţi ce înseamnă acest lucru? Aveţi o cale pe care merită să o continuaţi!
-D.I.M. Să ştiţi că am avut «oferta» PNL-ului, am avut «oferta» PSD-ului, pentru că mi-am dat demisia din partid în anul 2011, pe 3 iunie, atunci când, de fapt, Crin Antonescu s-a unit cu PSD-ul şi a făcut USL-ul, iar, tot atunci, Antonescu a mai făcut o «boroboaţă», când «a absorbit» PD-ul!
-Rep. Aş ruga frumos, dacă se poate, să detaliaţi puţin acel moment care a fost perceput în ochii opiniei publice ca fiind unul destul de confuz!
-D.I.M. În opinia mea, ţara a fost distrusă de către CDR-ul «păcătos», aşa cum am văzut, dar, inclusiv PSD-ul şi PD-ul au distrus-o foarte mult, pentru că ei au fost la «timonă» şi ei au distrus ţara!
-Rep. Daţi-mi şi un exemplu relevant, dar, unul pe măsura faptelor petrecute la vremea respectivă!
-D.I.M. De acord, şi dacă vreţi, vă dau şi două nume care au distrus industria: Dan Ioan Popescu de la PSD şi Radu Mircea Berceanu de la PD, cei care au avut vreo 2-3 mandate de parlamentari! Ei au transmis «mafiile» de la unul la altul, pentru că n-o să găsiţi nicăieri sau vreodată pe Dan Ioan Popescu criticându-l pe Radu Berceanu sau Berceanu pe Dan Ioan Popescu!
-Rep. Dar, între cei doi «protagornişti», atenţie, nu am spus protagonişti (n.n.), cred că s-a interpus momentul CDR-ului!
-D.I.M. Păi, când a venit CDR-ul, a luat de la Dan Ioan Popescu, apoi a venit PSD-ul cu Năstase ca prim-ministru şi i-a predat, la fel, lui Dan Ioan Popescu!
-Rep. Aş dori să vă întreb, care este fundamentul spiritului critic pe care îl promovaţi cu atâta vehemenţă neiertătoare în intervenţiile dumneavoastră?
-D.I.M. Domnule profesor, fundamentul spiritului meu critic pe care îl promovez uneori cu un curaj «nebun» este dorinţa de a fi şi de a lupta împotriva mafioţilor, a reţelelor de corupţi şi de «învârtitori», oricare ar fi culoarea lor politică, pentru că de multe ori, îmi zic unii: «Domnule, nu eşti întreg la cap» (!!??!), dar, îmi place să cred că tot o viaţă am!

,,Cu ocazia Noului An, 2020, doresc acestui popor, linişte şi pace”!

-Rep. Îmi place expresia aceasta prin care spuneţi: «cu un curaj nebun», pentru că înseamnă dârzenie, înseamnă o dăruire până la sacrificiu!
-D.I.M. Vedeţi, dumneavoastră, noi am ajuns ca să luptăm cu «politrucii», astfel încât, parcă nu mai vrem sau nu mai avem puterea ca să-i vedem pe aceia care au creat o Românie respectată, paşnică, preţuită în lume…
-Rep. Din ce cauză, domnule Preşedinte?
-D.I.M. Ştiu eu? Poate, ca să-i vedem acum şi să-i suportăm doar pe neisprăviţii care ne-au dus ţara la pierzare! Constatăm cu durere şi cu tristeţe că nimeni nu mai repară monumentele de cultură, monumentele eroilor neamului! Un exemplu concret este Casa memorială «Constantin Brâncuşi», altul este Monumentul lui Tudor Vladimirescu, iar, în viitor, să vorbesc cu preşedintele Consiliului Judeţean, ca să se implice mai serios în acest sens!
-Rep. Pot să consemnez o asemenea precizare?
-D.I.M. Chiar, vă rog să scrieţi acest lucru, că mă doare nepăsarea faţă de monumentele istorice! La Monumentul de la Padeş s-a pus asfalt peste iarbă de către Călinoiu! Vă rog să menţionaţi acest lucru, dar, a crăpat asfaltul şi a ieşit din nou iarba care vrea lumină în faţa unor minţi întunecate!
-Rep. În alte ţări, cultul eroilor şi al monumentelor închinate eroilor reprezintă o adevărată «religie», Domnule Preşedinte!
-D.I.M. Să ştiţi că am văzut câtă preocupare pentru monumentele istorice au bulgarii, au ungurii, noi, de ce nu putem să avem grijă de aceste opere nemuritoare?
-Rep. Ce ne mai puteţi spune despre Padeş, localitatea dumneavoastră natală?
-D.I.M. Să vă mai spun încă un lucru! E posibil ca Padeşul să nu beneficieze de un cămin cultural, când el a avut dintotdeauna lăcaş de cultură? Să considerăm că s-a împământenit Sărbătoarea de la Padeş, din prima sau din cea de-a doua Duminică din iunie, pentru că Tudor Vladimirescu, dacă ajungea la o revoluţie victorioasă şi nu-l omorau trădătorii, inclusiv cei români, era primul domnitor al României!
-Rep. Domnule Preşedinte, despre Tudor Vladimirescu al nostru, sper din tot sufletul să mai vorbim, de aceea, la împlinirea unei vârste respectabile, cred că aceia care vă cunosc şi vă respectă, ar dori ca să fiţi acelaşi neobosit şi curajos demnitar, adânc implicat în realitatea evenimentelor cotidiene ale judeţului şi ale ţării!
-D.I.M. Iar, ca să dovedesc implicarea mea, pot să vă spun şi să le mărturisesc gorjenilor, oltenilor şi tuturor românilor, că acum lucrez la o carte pe care sper să o finalizeze cât mai curând şi pe care am intitulat-o astfel: «Românism şi patriotism – viaţa mea», iar cu ocazia Noului An, 2020, doresc acestui popor, linişte şi pace, împliniri şi prosperitate, adresându-i primele cuvinte din «Imnul» nostru drag: «Deşteaptă-te române!», ca un îndemn de a merge înainte!
-Rep. În finalul dialogului nostru de azi, Domnule Preşedinte, profesor univ. dr. Dan Ilie Morega, având în suflet convingerea fermă că vom continua dialogul şi de acum înainte, pentru că aveţi multe lucruri interesante de spus, până la viitorul nostru interviu, doresc din inimă ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate şi împliniri în tot ceea ce întreprindeţi sub aspect profesional, politic şi academic! LA MULŢI ANI! (VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here