Omul şi…Clipa Lecţiei de Viaţă! – Interviu cu domnul Bebe-Viorel IONICĂ, Director General al Centrului de Calcul, membru în Biroul Permanent Judeţean al Organizaţiei PSD Gorj, fost ministru-secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor – ,,Eu, la un moment dat, aveam sentimentul că dacă aş trăi o mie de ani, nu aş putea să duc la îndeplinire toate proiectele pe care le am”!

1465

-Rep. Domnule ministru, urcând scările spre biroul dumneavoastră, mă gândeam, cum putem începe acest interviu, dat fiind faptul că la intrare, aveţi o uşă mare, pe care se poate intra împingând cu putere şi căutând pe cărarea spre întrebări şi răspunsuri gândite şi atent meşteşugite, deci, ai senzaţia că mergi pe cărarea…
-B.V.I. Pe cărarea strâmtă a Raiului sau pe cărarea largă a iadului, aşa cum se poate înţelege şi pe portiţa largă a Iadului, pe unde se poate intra de voie şi de nevoie!
-Rep. Domnule Director General, am gândit că putem începe un dialog, pornind chiar de la starea vremii de afară, de la vreme, de la vremuri, de la vremea care vremuieşte, când oamenii se află «sub vremi», cum scrie cronicrul Miron Costin, ca să înţelegem, poate, cât de repede se schimbă vremea, de la o zi la alta şi cât de repede se schimbă vremurile!
-B.V.I. Sunt vremurile care îi schimbă pe oameni şi oamenii care schimbă vremurile, domnule profesor, aici mi se pare că e o problemă importantă de văzut!
-Rep. Cum se schimbă oamenii în vremuri şi peste vremuri, domnule Bebe-Viorel Ionică?
-B.V.I. A propos, de modul cum se schimbă vremea, eu am o părere a mea, poate şi un crez al meu: sunt două variante pentru a desluşi acest lucru!
-Rep. Haideţi, să le vedem!
-B.V.I. Omul poate fi sub vreme sau peste vreme! Asta e realitatea! Există o determinare a vremurilor care se întâmplă, nu neapărat, ceva legat de vremea de afară! Eimportant să înţelegem ceea ce se întâmplă în societate, în această lume complicată în care trăim!

,,Întotdeauna, cred că e bine să te menţii în activitate, ca să fii deasupra…”!

-Rep. Dumneavoastră, cum vă regăsiţi, în această societate, deasupra vremurilor sau sub vremuri?
-B.V.I. Dacă am sentimentul că nu sunt afectat de micile frământări ale societăţii, ale politicului, reuşim să ne menţinem pe «linia de plutire», cum se spune!
-Rep. Vă referiţi la ,,micile frământări” şi la marile «frecuşuri» în relaţiile dintre oameni, în cadrul unor raporturi care trădează o anume lipsă de conduită morală?
-B.V.I. Da, se poate spune şi acest lucru, dar, întotdeauna, cred că e bine să te menţii în activitate, ca să fii deasupra…
-Rep. Şi, care sunt argumentele dumneavoastră în acest sens, adică, acele «puncte tari» şi «puncte slabe», «oportunităţile» şi «ameninţările», cotidiene, ca să vorbim în «limbajul Analizei SWOT», dacă sunteţi de acord?
-B.V.I. De acord, haideţi să abordăm un astfel de aspect!
-Rep. Într-o lume în care omul se afundă în ,,micile frământări”, cum le numiţi, care este calea ca omul să fie deasupra unor provocări majore?
-B.V.I. Perseverenţa! Dorinţa de a reuşi, dorinţa de a face un lucru viabil, folositor, cu multă responsabilitate! De dimineață, când te trezeşti, încerci să vezi ceea ce ai de făcut! Poţi să-ţi faci planuri şi noaptea, în linişte, dincolo de vacarmul vieţii cotidiene! Trebuie să duci la bun sfârşit un plan, un proiect, pentru că, vedeţi dumneavoastră, proiecte pot să fie mai multe, dar, puţine se pot materializa!
-Rep. Asta voiam să ştiu de la dumneavoastră, e necesar numai să dorim ceva, e suficientă doar simpla dorinţă?
-B.V.I. Ce să vă spun? La început a fost visul! Dacă nu visăm, proiectele pe care ţi le faci sunt ca nişte visuri în care credem!

,,În mentalul fiecăruia, ca om, cauţi să găseşti soluţii la problemele vieţii
cotidiene, la provocările vieţii”!

-Rep. Da, dar, ne place să credem că putem visa frumos, iar viaţa mai are şi visuri cu coşmaruri, cu tresăriri şi cu spaime în visuri!
-B.V.I. Domnule, în mentalul fiecăruia, ca om, cauţi să găseşti soluţii la problemele vieţii cotidiene, la provocările vieţii! Că sunt de bine, că sunt de rău, omul păstrează în eul său această preocupare de a împlini ceea ce îşi doreşte! Că sunt bune, că sunt rele aceste proiecte, urmează să vedem în practică! Nu toate sunt în concordanţă cu binele! În capul unor oameni sunt şi proiecte malefice! Acum, depinde chiar de fiecare, cum gândeşte!
-Rep. Sau, cum nu gândeşte suficient de bine la un moment dat!
-B.V.I. Exact! În orice caz, important este ca mereu să ai obiective, mereu să ai proiecte de realizat, mereu să ştii ceea ce trebuie să faci! Eu, la un moment dat, aveam sentimentul că dacă aş trăi o mie de ani, nu aş putea să duc la îndeplinire toate proiectele pe care le am! Dumnezeu, Bunul, îţi aduce în minte atâtea idei, atât de multe lucruri pe care ai vrea să le împlineşti, că la un moment dat, parcă nu mai ştii la ceea ce trebuie să gândeşti cu prioritate!
-Rep. Domnule ministru, cum vi se pare ideea alegerilor anticipate?
-B.V.I. E o mare prostie! Ce poate fi benefic în acest caz? Faptul că, vezi, Doamne, aflăm ceea ce vrea poporul mâine! Şi mâine, poporul vrea aproape la fel ca azi, să trăiască mai bine, că nu se poate ca în timp de două luni de zile, părerile şi opţiunile oamenilor să se schimbe fundamental! Nu, nu se poate acest lucru! E posibil să fie şi anumite minuni, dar, până la urmă, sunt şi nişte termene legale, nişte prevederi ale Constituţiei cu care nu te poţi juca «pe degete», nu poţi să faci chiar tot ceea ce doreşti, tu, un demnitar de rang înalt, la un moment dat! Sunt lucruri care trebuie puse în acord, pentru că s-a încercat mereu ca oamenii de la putere, o putere vremelnică, aşa cum spuneam, să-şi facă nişte strategii care consideră că pot să-i avantajeze mai devreme sau mai târziu, dar, asta e o altă chestiune!
-Rep. Sunt şi strategii sortite eşecului, s-a întâplat de atâtea ori!
-B.V.I. Evident, pentru că, nu întotdeauna, strategiile gândite la un moment dat de către strategii unor partide au fost şi cele mai bune sau cele mai reuşite! Iată, la un moment dat, ştiţi şi dumneavoastră, s-a urmărit ca mandatul preşedintelui, de cinci ani, să fie diferit de mandatul deputatului, care rămâne la patru ani, iar, atunci, PSD-ul aflat la putere, gândea că Adrian Năstase o să ia «caimacul» puterii, ca preşedinte, şi îi va ajuta pe pesedişti să prindă tot «năvodul» cu peşte!
-Rep. A învins Băsescu…!
-B.V.I. Da, uite, că nu a mers, pentru că Băsescu a fost mai «hoţ» şi a câştigat în toamna aceea, iar acum, iată că acum apar consecinţe pe termen lung, dacă se poate spune astfel! Acum, pare că la fel, se încearcă să se schimbe regulile jocului, încălcându-se principiul potrivit căruia, cu puţin înainte de momentul electoral, nu pot fi schimbate prevederile unei legi electorale, după interesele unor grupuri!

,,Ei sunt «luminile» iubirii mele şi ale sufletului meu”!

-Rep. Credeţi că e un calcul al celor aflaţi la putere în acest moment?
-B.V.I. Da, e un calcul al celor aflaţi vremelnic la putere, pentru că mulţi dintre aceştia, cred ei, că ar fi mai bine, aşa cum vor, dar, am putea avea efectul «bumerangului», să încerci să faci o minune şi până la urmă, aceasta să se răsfrângă negativ asupra ta!
-Rep. Dintre cei aflaţi la putere, la un moment dat, cum se poate face ca să iasă în faţă şi oameni de valoare, acei oameni de care avem atâta nevoie în dregătoriile ţării?
-B.V.I. Cred că ştiţi foarte bine că şi în credinţa creştină se spune că nu întotdeauna reuşesc să fie în fruntea treburilor obşteşti, oamenii cei mai buni! De mii de ani, din istorie se cunoaşte acest lucru! Apar factori favorizanţi ce «împing» în faţă anumiţi indivizi care la un moment dat «plac» poporului! Ştim şi din istoria evreilor situaţia cu Regele şi proorocul David şi cu fiul său, Solomon, care a vrut să ia tronul şi a fost susţinut de popor, pentru că era mai tânăr, era mai frumos, avea o podoabă capilară mai bogată, chiar, dacă a şi murit datorită podoabei capilare! Sunt lucruri care se întâmplă şi pe care nu le putem ignora prea uşor!
-Rep. O discrepanţă între aparenţă şi esenţă!
-B.V.I. Uneori, cei care reuşesc să ia minţile unor grupuri de oameni, prin fel de fel de mijloace, pentru că există această tendinţă, de a veni în faţă cei mai arătoşi, cei mai în vervă, fizic vorbind, nu mental, să reuşească, pentru că ochiul este de multe ori înaintea minţii! Adică, vezi pe cineva că face impresie, dar, fără să faci o analiză de conţinut a persoanei respective, pentru că în democraţie, poporul decide, asta e regula! Poate sunt şi oameni capabili, care vor să fie în slujba celor mulţi, dar, lucrurile se întâmplă altfel, pentru că astfel de oameni, iată că nu sunt cei mai agreaţi! În acest fel, apar consecinţele de rigoare, pentru că în momentul în care nu vii cu oameni capabili să conducă, oameni luminaţi, oameni care să te ducă spre lumină, spre lucrul bun, chiar dacă sloganul spune să luptăm pentru «lucrul bun» sau pentru «O Românie normală», dar, uite lucrurile nu se întâmplă chiar aşa!
-Rep. Dumneavoastră doriţi ca totul să fie frumos şi mai ales tânăr, pentru că acum, iată, sunteţi aici, în birou, la calculator, înconjurat de aceşti minunaţi «îngeraşi» care vă dau putere şi energie nebănuite, asta citesc pe faţa dumneavoastră, ca pe o bucurie nemărginită!
-B.V.I. Da, aceşti «îngeraşi» sunt copiii lui Dragoş, sunt nepoţii mei, Andrei şi Ştefan, pentru că ei sunt «luminile» iubirii mele şi ale sufletului meu! (VA URMA)
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here