Înființarea Muzeului Național “Constantin Brâncuși” de la Târgu-Jiu dovedește că îl preocupă pe gorjeanul Gheorghe Udriște, deputat de București și vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară. Acesta i-a adresat, ieri, o interpelare prim-ministrului Dacian Cioloș în legătură cu înființarea muzeului în cauză, menționând că el a fost cel care ar fi inițiat și promovat proiectul legislativ de înființare a instituției respective din municipiu. Totuși, mai mulți parlamentari de Gorj, au susținut, la momentul respectiv, că se află în spatele proiectului în cauză.
“În lumina seriei de acțiuni inițiate de către Guvernul României pentru achiziția operei Cumințenia Pământului, a artistului Constantin Brâncuși, vă rog să-mi permiteți să vă atrag atenția asupra unui aspect pe care probabil încă nu-l cunoașteți și care afectează grav, din punctul meu de vedere, imaginea Ministerului Culturii și a Guvernului pe care îl conduceți”, își începe parlamentarul cu origini de Gorj interpelarea trimisă premierului căruia îi povestește că, cu doi ani în urmă, el ar fi inițiat și promovat proiectul legislativ pentru înființarea la Târgu-Jiu a Muzeului Național “Constantin Brâncuși”.
De altfel, proiectul de lege a fost votat în unanimitate de plenul Camerei Deputaților în luna iunie a anului 2015, iar noua lege, 199/2015 pentru înființarea Muzeului Național “Constantin Brâncuși”, promulgată de Președintele României, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 20 iulie 2015, intrând în vigoare la data de 1 ianuarie 2016.
Organigramă ioc, funcționare la fel
“Pentru buna funcționare a Muzeului, Consiliul Județean Gorj a atribuit două locații (imobile) în zona centrală a municipiului și imediata vecinătate a Ansamblului Monumental «Calea Eroilor». Legea prevede ca principale obiective ale Muzeului următoarele: inițierea și elaborarea de lucrări și programe de cercetare asupra operei și vieții lui Constantin Brâncuși; identificarea lucrărilor și alcătuirea unui repertoriu al lucrărilor marelui artist aflate pe teritoriul României, dar și în străinătate și organizarea de expoziții temporare, prin expunerea acestora în Muzeu; reunirea tuturor lucrărilor marelui artist într-o expunere de tip virtual cu imagini 3D de tip digital; acordarea de asistență de specialitate autorităților locale pentru protejarea și conservarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor; inițierea de tabere de creație, de sculptură în colaborare cu UAP etc. Conform actului normativ mai sus menționat, Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află instituția nou creată, ar fi trebuit să elaboreze organigrama și regulamentul de organizare și funcționare ale Muzeului, după care punerea efectivă în funcțiune a Muzeului.
Menționez că pe tot parcursul procesului legislativ de aprobare a legii, reprezentanții Ministerului Culturii s-au opus vehement aprobării acestui proiect, dovadă că Senatul, ca primă Cameră sesizată, nici nu l-a aprobat!”, a mai transmis parlamentarul, care în campanie a folosit sloganul “Omul-Metrou”.
Joc de glezne la Ministerul Culturii
“Vehemența respingerii proiectului de către Ministerul Culturii m-a determinat să cred că evoluția lucrurilor nu va fi deloc una ușoară! Confirmarea a venit din faptul că, în ciuda încercărilor mele de a-i determina pe miniștrii în funcție să pună în aplicare legea, acest fapt încă nu s-a petrecut! Și în tot acest timp «Cumințenia Pământului», care tronează pe frontonul clădirii Guvernului României, privește trist și în tăcere către miile de oameni care trec zilnic prin Piața Victoriei, în speranța că va veni și timpul ei”, a conchis Udriște.
A.Stoica