Oftalmologul-șef al SJU Târgu-Jiu, cu dosar penal pentru vătămare corporală gravă

1832

Pe 18 ianuarie împotriva doctorului oftalmolog Letiția Barbu s-a depus o plângere penală din partea unui fost pacient al Secției de Oftalmologie a SJU Târgu-Jiu. Medicului i s-a întocmit astfel dosar penal, procurorii din municipiu cercetând-o pe aceasta pentru vătămare corporală gravă, Vasile Coandă, din Râpa de Motru, acuzând astfel că, Barbu, cu bună știință, l-ar fi lăsat fără vedere la ochiul drept, nespunând-i bolnavului, timp de două luni de zile, că operația efectuată nu ar fi reușit. În același timp, pacientul i-a făcut plângere doctoriței și la Colegiul Medicilor, acuzând-o pe aceasta și de malpraxis și de vătămare corporală gravă, solicitând acestui organism să ia măsurile care se cuvin cu purtătoarea de halat alb, care l-a transformat din om sănătos într-o persoană cu handicap, să răspundă pentru fapta sa.

,,I-am făcut medicului cele două plângeri, deoarece este normal ca doctorița să răspundă pentru faptele sale, cu atât mai mult cu cât a recunoscut public că operația pe care mi-a făcut-o nu a fost una reușită și ar fi depășit-o profesional. Mi s-a părut stupid să dea vina pe lipsa de aparatură medicală din secție și să mă trimită cu trenul ca să-mi caut leac la ochiul bolnav. Menționez că doctorița Barbu a încercat să ajungă la o înțelegere cu mine, prin intermediul unei rude, ea dorind astfel să mă interneze din nou în secția sa, ca să facă noi investigații medicale în urma cărora să-mi pună, totuși, cristalinul artificial. Eu am refuzat mai ales când am văzut că a declarat la Gorjeanul că are aparatură insuficientă în secție, iar abilitățile sale profesionale sunt limitate, mai ales legat de operația de cataractă ca cea pe care mi-a făcut-o ea în luna septembrie”, a declarat, Vasile Coandă, pacientul care o acuză pe șefa Secției de Oftalmologie a SJU de malpraxis și vătămare corporală gravă.
deschidere1Fostul pacient spune, și acum, că nu mai vede cu ochiul drept din momentul intervenției chirurgicale eșuate făcute de Letiția Barbu, motiv pentru care a început demersurile legale împotriva acestuia, așteptând ca organele de anchetă să o tragă la răspundere penală pentru faptele comise în privința sa.
Plângerea la Colegiul Medicilor Gorj s-a transmis de către reclamant în aceeași zi cu cea transmisă Parchetului Local.

Apărarea medicului, la CM Gorj și la Parchetul Târgu-Jiu
Reamintim că pe 6 ianuarie, contactată telefonic pentru un punct de vedere legat de acuzele fostului său pacient, medicul Letiţia Barbu, şefa de la Oftalmologie, fost director medical al SJU, s-a arătat revoltată că vârstnicul pe care ea l-a operat s-a adresat prima oară presei şi nu organelor competente. Mai mult, doctoriţa a ameninţat, atunci, că va consulta un avocat pentru că simte că îi va fi afectată imaginea, când doleanţele fostului său pacient vor fi făcute publice. Şefa de la Oftalmologie a dat de înţeles şi că nu are prea multe explicaţii de dat, chiar dacă i s-a reamintit că are o funcţie publică şi un salariu plătit din bani publici. Mai mult, domnişoara doctoriţă a avut grijă să spună, fără menajamente, că ale sale competenţe profesionale s-au dovedit limitate în urma operaţiei, unii spun banale, de cataractă, dar şi că ar fi încercat să-l convingă pe bătrân să-şi caute leac la o altă doctoriţă, amică a sa. Chiar dacă i s-a reamintit că omul are posibilităţi financiare reduse pentru a-şi vedea de sănătate, mai exact o pensie de 550 de lei, Letiţia Barbu ne-a pus la punct, spunând, răspicat, că omul beneficiază de o oarecare gratuitate pe mijloacele de transport ale CFR, putând astfel să se ducă la o altă clinică.. cu trenul.
“Operaţia de cataractă impune şi o schimbare de cristalin artificial, dar eu nu am putut să finalizez operaţia, deoarece pe timpul intervenţiei a apărut o complicaţie. Orice intervenţie de acest fel impune un risc, astfel că eu nu puteam să asigur pacientul că totul va decurge bine până la final şi nici nu puteam să-i indic, înainte de operaţie, să se caute la o altă clinică pentru că la noi ar putea apărea probleme. În urma intervenţiei am constatat că aparatura medicală din secţie nu m-ar fi ajutat pentru a termina ce am început. Am, de asemenea, competenţe reduse, motiv pentru care i-am indicat pacientului să consulte un alt medic dintr-o altă clinică, i-am şi spus că îl voi ajuta în acest sens. Cazul mi-a depăşit competenţele.. Mai mult, încă de la început l-am anunţat că nu i-am pus cristalinul, deoarece acesta a înregistrat o hemoragie. Susţin cele spuse cu acte medicale, am şi martori..”, declara, la începutul lunii trecute, doctoriţa Letiţia Barbu.
Aceste dovezi vor fi prezentate însă de către medicul cu dosar penal atât în fața anchetatorilor, cât și a Colegiului Medicilor, organism obligat să demareze o anchetă la sesizarea pacientului din Motru.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here