Observatorul estival – ÎN CERCUL DE FOC AL CANICULEI

944

Autoritățile locale și județene au trecut la punerea în practică a măsurilor anticaniculă specifice acestei perioade creată de valul de caldură saharian ce s- a abătut asupra județului nostru.
Astfel, în zonele cu aglomerări umane din județ au fost amplasate corturi anticaniculă unde cei ce prin natura profesiei ori aflați ocazional pe acolo să poată sta la umbră și să bea o apă rece și de ce nu să își poată măsura tensiunea arterială ori glicemia valori ce tind să dea bătăi de cap nu numai celor din grupele de riscuri specifice, bolnavilor cronici dar și celor sănătoși.
Toate aceste măsuri sunt necesare în această perioadă persoanelor ce au de suferit ca urmare a efectelor caniculei. In alte cazuri se mai poate apela la cluburile pensionarilor din localitățile în cauză ce funcționează de regulă în perioadele caniculare ale zilei.
La nivelul localităților au fost eficientizate cișmelele din spațiul public pentru răcorirea cetățenilor aflați în acele locuri.
Printre cei aflați în acțiunile specifice derulate în aceste veritabile zile de foc i-am întâlnit și pe cei de la Operatorul Regional Aparegio prilej cu care am aflat mai multe despre cea mai nouă investiție derulată  ,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj”.
Acesta prevede investiții specifice pentru îmbunătățirea proceselor de captare,tratare si de distribuție a apei potabile precum și colectarea apelor  uzate din județul  Gorj în conformitate cu Directivele Uniunii Europene specifice sectorului de ape și ape uzate.
Dar, haideți să prezentăm pentru cititorii noștri, câteva date și informații legate de acest generos proiect . Operatorul regional Aparegio continuă eforturile atragerii de fonduri necesare reabilitării,modernizării și extinderii  infrastructurii de apă.
Astfel, operatorul derulează în prezent investiția ,,Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj,, cu finanțare din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM.      Contractul de finanțare prevede investiții pentru îmbunătățirea proceselor de captare,tratare și distribuție a apei potabile precum și de colectare și tratare a apelor uzate în județul Gorj conform Directiva Uniunii Europene  din sectorul de apă potabilă și apă uzată,  69 localități din Gorj fiind beneficiare ale acestor investiții.
Evoluția  lucrărilor din cadrul proiectului mai sus prezentat ar putea cauza o doză de disconfort de scurtă durată comunităților locale,  în acțiuni cum ar fi intreruperea temporară a alimentării cu apă, restricționarea traficului rutier,zgomot și praf produse de utilajele de construcții în zonele unde se execută lucrări la rețelele de apă și canalzare.
Proiectul presupune investiții în infrastructura de apă și de canalizare prin intermediul a 26 contracte de lucrări, 4 contracte de servicii și 2 contracte de furnizare de echipamente specifice.
La final iată și câțiva indicatori fizici ai proiectului conform deciziei de finanțare
-surse de apă noi și reabilitate 14 buc.
-conducte aducțiune noi și reabilitate 61km.
-stații tratare noi sau reabilitate 25 buc.
-rezervoare de inmagazinare 33 buc.
-stații de pompare noi și reabilitate 26 buc.
-extindere rețea de distribuție 78,7 km/
-reabilitare rețea de distribuție 95 km.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here