Centrul municipiului Târgu-Jiu găzduiește o nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari din România. Sunt prezenți în municipiul nostru peste patruzeci de meșteri populari din întreaga țară, aceștia aducând în orașul lui Brâncuși obiecte unicat, fie că este vorba despre piese vestimentare tradiționale, bijuterii, ceramică și nu numai.
În perioada 22-25 august 2016, în zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, se desfășuară Târgul Meșterilor Populari din România, aflat la cea de-a XII-a ediție. Manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Consiliul Județean Gorj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Deschiderea oficială a târgului a avut loc luni, în prezența autorităților locale și județene. Peste patruzeci de meșteri au adus la Târgu-Jiu obiecte unicat.
“Țin la aceste lucruri ca la copiii mei”
Filofteia Draica, în vârstă de 59 de ani, fostă croitoreasă, a adus la Târgul Meșterilor Populari, ediția XII, obiecte vestimentare tradiționale, la care spune că ține enorm. „Este pentru a treia oară când vin la Târgul Meșterilor Populari. Este foarte greu să faci aceste piese. Am o nepoată care se pare că moștenește acest talent, pentru că își creează singură rochițe pentru păpuși. Lucrurile astea se lucrează foarte greu; eu le fac pe fir, nu la mașină; la o fustă, de exemplu, se lucrează două săptămâni, daca se lucrează zi de zi. Nu o pot vinde cu mai puțin de 250 de lei. Țin la ele ca la copiii mei”., a declarat femeia.
Pănușul de porum, transformat în artă
Radu Crăciunescu este un talentat meșter popular care realizează obiecte deosebite prin împletirea pănușilor de porumb. Meșteșugul său este unic în zonă, iar obiectele sale sunt căutate de cei care încă apreciază arta tradițională românească. Meșterul a muncit peste 35 de ore la pălăria specifică Chinei și cere pe ea doar 150 de lei. Este o pălărie unicat, dar, momentan, nu a găsit clienți pentru ea. „Am mai multe pălării realizate, una o port eu! S-a dovedit a fi rezistentă până acum. Nu am purtat-o zilnic. Clienții care au mai cumpărat de la mine spun că sunt rezistente. Am o pălărie în stil chinezesc, ca acelea pe care le vedem la televizor la chinezii care recoltează orezul, este făcută toată, fără întrerupere-adică ea are două părți componente, dar le-am lucrat fără să le fac separat. Am lucrat la ea 35 de ore cu pauze. Cam în trei zile a fost gata. Am cerut pe ea 150 de lei, dar lumea nu știe cât lucrez eu la aceste lucruri și li se pare cam mult”, a declarat maestrul pănușelor. Prețul obiectelor lui Radu Constantinescu este pe măsura muncii depuse. Acesta nu exagerează cerând sume mari, dar este dezamăgit de faptul că lumea nu apreciază în general munca meșterilor populari.
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XII, se încheie la sfârșitul acestei săptămâni. Gorjenii sunt așteptați în centrul municipiului pentru a-și achiziționa produse unicat, create de meșteri talentați.
Minodora Sucea