Cele două luni şi jumătate care au trecut din anul curent au fost unele cu activitate intensă la Casa Judeţeană de Pensii Gorj, funcţionarii de aici primind aproape o mie de noi cereri de pensionare de la gorjenii care îndeplinesc diverse criterii pentru a putea ieşi la pensie.
Fie că vorbim despre gorjeni care trebuie să iasă la pensie pentru limită de vârstă, ori anticipat sau anticipat parţial sau chiar se încadrează pentru o pensie de invaliditate, de la începutul acestui an şi până în prezent, la sediul Casei Judeţene de Pensii Gorj s-au prezentat peste 900 de noi cereri. “De la începutul anului şi până la această dată am avut înregistrate aproximativ 2.391 de solicitări, din care, pentru înscrieri noi avem 924 de cereri, iar pentru recalculări de pensie am primit un număr de 1.467 de cereri. Dosarele sunt în lucru, având în vedere că termenul de soluţionare este de 45 de zile de la înregistrare”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct CJP Gorj.
Numărul cererilor este în creştere şi pentru recalcularea pensiilor. “Volumul la recalculări este destul de mare pentru că de cele mai multe ori, până la pensionare, nu reuşim să prindem ultima lună de lucru a omului şi atunci vine ulterior, solicită şi facem recalcularea şi pentru aceasta. În acelaşi timp facem recalculări, ca urmare a faptului că, la pensionarea iniţială nu au prezentat toate sporurile ori toate grupele de muncă pe care le-au avut de-a lungul activităţii”, a precizat reprezentanta CJP Gorj.
Când se poate cere recalcularea
Conform articolului 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, situaţiile în care poate fi recalculată pensia sunt următoarele: în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire; sumele rezultate în urma aplicării prevederilor se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor; pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia; pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii; sumele rezultate în urma aplicării prevederilor se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea. Revizuirea drepturilor de pensie presupune stabilirea şi plata diferenţelor acolo unde este cazul cu aceeaşi dată cu care a fost stabilită decizia de pensie ce urmează a fi revizuită. La recalcularea veniturilor lunare pentru pensionarii din judeţul nostru, stabilirea şi plata sumelor rezultate, se face în prima zi a lunii următoare în care a fost înregistrată solicitarea pensionarului.
Izabella Molnar