Numărul taţilor care întră în concediu de creştere a copilului, în scădere

382

În prezent la nivelul judeţului Gorj, 485 de bărbaţi au ales să între în concediu de creştere a copilului în locul mamei. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPS) Gorj numărul beneficiarilor, bărbaţi, care au ales să între în concediu este mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului anterior.

Tot mai puţini bărbaţi din judeţul Gorj aleg să îşi trimită soţiile la serviciu, ei stând acasă cu bebeluşii. „În evidenţa AJPIS Gorj, în prezent, avem în plată 333 de bărbaţi aflaţi în concediu de creştere a copilului şi 2.826 de femei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul acestora a scăzut. Anul trecut în aceeaşi perioadă existând 416 bărbaţi beneficiari de stimulentul de inserţie”, a precizat Viorica Roşianu consilierul superior din cadrul AJPIS Gorj.
Cuantumul indemnizaţiei nu poate fi mai mic de 600 de lei şi nu poate depăşi 3.400 de lei, stabilindu-se la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.

Acordarea stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite
Începând din acest an însă, femeile care vor deveni mămici, dar şi cele care sunt deja în concediu de creştere a copilului vor beneficia de stimulent de inserţie dacă în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului cu indemnizaţia lunară corespunzătoare decid să se reîntoarcă în câmpul muncii înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an. Stimulentul de inserţie este în cuantum lunar de 500 de lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, atunci când indemnizaţia lunară se va suspenda automat. Acordarea stimulentului de inserţie se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite. Pentru obţinerea stimulentului, trebuie prezentate următoarele documente: cerere tip (Anexa 1 la HG nr. 52/2011), actul de identitate al solicitantului (copie şi original); certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original); certificat de căsătorie (copie şi original); adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptăţită a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal); a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului; realizează venituri în prezent, cu precizarea datei de reluare a activităţii; extras de cont.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here