Nu vrea primari aleși în două tururi

1508

Organizarea alegerilor locale în două tururi a fost respinsă de Senat, fiind o condiție pusă de USR și PMP, pentru a susține Guvernul Orban. „În turul doi, o parte dintre cetățeni votează ca să nu iasă candidatul cel mai bine plasat în prima rundă. Este un vot negativ care nu favorizează abordările constructive în administrație. De aceea, PSD a propus și revenirea la situația în care cetățenii își pot alege prin vot direct, uninominal, președintele de consiliu județean. Nu vom mai avea președinți de consilii județene și nici primari aleși la masa verde a combinațiilor politice”, susține senatorul PSD de Gorj, Florin Cârciumaru.
Potrivit parlamentarului de Gorj, alegerea președinților prin vot direct și a primarilor într-un singur tur oferă cetățenilor mai multă putere în stabilirea reprezentanților lor din administrația publică locală.
USR, ALDE, Pro România și PMP au susținut alegerea primarilor în două tururi. În schimb, PSD și UDMR s-au pronunțat pentru un singur tur de scrutin la alegerile locale, pentru că există riscul să piardă mai multe primării.
Proiectul va merge la dezbateri și vot în Camera Deputaților, care e decizională.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here