Noua staţie de epurare a apei va deservi 107.000 de locuitori

353

statie epurareLucrările la modernizarea şi extinderea staţiei de epurare a apei menajere din municipiul Târgu-Jiu sunt în toi. Acestea urmează să se încheie până la mijlocul anului viitor, constructorul lucrării fiind un antreprenor din Piteşti.

Proiectul de „Reabilitare şi extindere a staţiei de epurare Târgu-Jiu” face parte din investiţia programului desfăşurat prin ISPA, „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj”. Lucrarea de la Târgu-Jiu a debutat anul trecut şi urmează să se încheie până la 30 aprilie 2012.

„În perioada 2000-2004 am demarat studiul pentru întocmirea unui program de dezvoltare al municipiului pe o perioadă cu termen scurt, mediu şi lung. Prin acel program s-a prevăzut că este necesar la Târgu-Jiu să modernizăm sistemul de alimentare cu apă şi sistemul de canalizare. Pe baza acelui program, am demarat diferite proiecte, am obţinut aprobările necesare, şi anume programul ISPA, ce se află în derulare la ora actuală şi este în valoare de 53 de milioane de euro. Programul ISPA nu înseamnă numai sistematizarea şi modernizarea reţelelor de apă şi de canalizare din oraş, şi înseamnă şi modernizarea staţiei de epurare, care este cea mai mare investiţie din acest program. Această investiţie costă în jur de aproximativ 17 milioane de euro”, a declarat edilul municipiului, Florin Cârciumaru.

Investiţie pentru 107.000 locuitori

statie epurare2Potrivit lui Ion Popescu, directorul operatorului de apă Aparegio Gorj, staţia de epurare din municipiul Târgu-Jiu este unul din cele mai mari obiective din cadrul proiectului finanţat de Uniunea Europeană pe extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi apă uzată în judeţul Gorj: „Este un obiectiv ce se întinde pe o suprafaţă de circa patru hectare şi scopul acestuia este ca apa uzată colectată din municipiu şi din localităţile adiacente să fie tratată, epurată şi redată emisarului Jiu în condiţii normale, astfel încât să fie evitată poluarea şi să fie protejat mediul înconjurător. Ca şi principiu de funcţionare, are o intrare a apelor uzate din oraş, trece printr-o cameră deversoare ce este prevăzută să permită trecerea până la capacitatea maximă a staţiei, asta în situaţii de ploi abundente, iar restul se deversează direct la emisar, astfel că nu prezintă pericol pentru apa care se evacuează direct la emisar”.

statie epurare3Staţia de epurare este proiectată pentru un număr de 107.000 de locuitori, pentru un debit de 660 de litri pe secundă, cu capacitate maximă de 1.750 de litri pe secundă la ploi torenţiale în oraş. Obiectele sunt dimensionate astfel încât să se realizeze un timp de contact cu substanţele de tratare în situaţia normală de vreme uscată de circa o oră în fiecare obiect şi de 30 de minute în situaţia ploilor abundente. Debitele de apă vehiculate sunt foarte mari şi tratarea lor trebuie făcută corespunzător astfel încât ceea ce iese din staţia de epurare să atingă parametrii prevăzuţi de normativul tehnic de proiectare. Ca şi obiective în cadrul staţiei de epurare se pot defini o linie a apei şi una a nămolului.

Bugetul local, responsabil

primarul carciumaru alaturi de constructorul din pitestiAcest proiect este finanţat prin fonduri europene, autorităţile locale neavând o pondere cumulată de 15%, astfel că nu reprezintă o greutate în bugetul local. „Bugetul local nu este implicat foarte mult, dar responsabilitatea îi aparţine pentru simplul motiv că trebuie ţinut cont că această evaluare este făcută pentru 26 de ani, ceea ce reprezintă termenul limită impus pe fondurile europene pe acest tip de proiect. Lucrarea va fi monitorizată atât la nivel operaţional, la nivelul acestui sediu, dar şi la nivel central prin Aparegio Gorj”, a declarat Eugen Tiţu, directorul firmei din Piteşti.

„Dacă la ora actuală, oraşul Târgu-Jiu are un depozit ecologic, are o activitate de salubritate modernă, un iluminat modern şi multe alte utilităţi, în viitor va avea şi o staţie de epurare printre cele mai moderne din ţară care va funcţiona după normele europene. Până în momentul de faţă, la Târgu-Jiu s-au derulat şi se derulează programe în valoare de aproape 2.500 de miliarde de lei vechi”, a precizat primarul de Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here