
Prelucrarea lemnului a învăţat-o în casă, de la tatăl său. Lucrează de când se ştie, meşterind tot felul de lucruri şi de lucrări, inclusiv artistice. Despre acestea din urmă spune că sunt mai puţine şi că le face cadou, însă dragostea sa pentru forma pe care o prinde lemnul sub daltă este suficient de mare încât să lucreze ori de câte ori are timp, inclusiv lucruri de uz gospodăresc. Prin lucrările sale, pe lângă semne tradiţionale pe care le-a preluat după ce le-a învăţat semnificaţia, Nicu Rotaru
foloseşte şi simboluri care amintesc de Brâncuşi. „Printr-o stilizare a Măiastrei, să nu se supere Brâncuşi, dar am rugat să ducă în lume obârşia noastră, ceea ce suntem noi”, a spus meşterul.

Elev la Şcoala Populară de Artă
Deşi este consilier local şi se ocupă şi cu administrarea lucrurilor în comună, Rotaru este, în prezent, şi cursant la Şcoala Populară de Artă, pentru a se perfecţiona şi, de asemenea, pentru a obţine o diplomă care să ateste calitatea sa de meşter. O altă plăcere pe care nu şi-o refuză de câte ori are ocazia este purtarea costumului popular, care este unul specific zonei de munte. „Atât de mult îmi place costumul, îl port cu fală, cu mândrie şi oriunde am ocazia. Mă îmbrac cu el la festivităţi şi ma duc unde am ocazia. Cu ciomagul lucrat de mine…”, a povestit consilierul local.
Dorina Cioplea