Nicu Rotaru, din Crasna – Consilier local, cioplitor în lemn în timpul liber

472
crasna 054Nicu Rotaru, consilier în comuna Crasna, este un împătimit al prelucrării lemnului, fiind a treia generaţie din familia sa care se ocupă de aşa ceva. Îndrăgostit de simbolurile şi căutările lui Brâncuşi, dar şi pragmatic realizator al unor lucrări mai mult uzuale, Nicu Rotaru este cunoscut în comuna sa şi nu numai, fiind de asemenea un mândru purtător al costumului popular, pe care îl îmbracă ori de câte ori are ocazia.

Prelucrarea lemnului a învăţat-o în casă, de la tatăl său. Lucrează de când se ştie, meşterind tot felul de lucruri şi de lucrări, inclusiv artistice. Despre acestea din urmă spune că sunt mai puţine şi că le face cadou, însă dragostea sa pentru forma pe care o prinde lemnul sub daltă este suficient de mare încât să lucreze ori de câte ori are timp, inclusiv lucruri de uz gospodăresc. Prin lucrările sale, pe lângă semne tradiţionale pe care le-a preluat după ce le-a învăţat semnificaţia, Nicu Rotaru foto 016foloseşte şi simboluri care amintesc de Brâncuşi. „Printr-o stilizare a Măiastrei, să nu se supere Brâncuşi, dar am rugat să ducă în lume obârşia noastră, ceea ce suntem noi”, a spus meşterul.
Elev la Şcoala Populară de Artă
Deşi este consilier local şi se ocupă şi cu administrarea lucrurilor în comună, Rotaru este, în prezent, şi cursant la Şcoala Populară de Artă, pentru a se perfecţiona şi, de asemenea, pentru a obţine o diplomă care să ateste calitatea sa de meşter. O altă plăcere pe care nu şi-o refuză de câte ori are ocazia este purtarea costumului popular, care este unul specific zonei de munte. „Atât de mult îmi place costumul, îl port cu fală, cu mândrie şi oriunde am ocazia. Mă îmbrac cu el la festivităţi şi ma duc unde am ocazia. Cu ciomagul lucrat de mine…”, a povestit consilierul local.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here