Nicolaie Mergea declară: Liviu Andrei l-a forţat pe Paralescu să intre în PD-L

554

mergeaREP : Ce părere aveţi de Iustin Paralescu, cel care, se pare că va fi numit în locul dumneavoastră?
N.M. : Am înţeles, din ultimele surse, că totuşi refuză pentru că e conştient că va fi pus să facă ilegalităţi de către

Manţog şi alţii.  A fost membru PSD, a fost numit director adjunct la Motru. Când am revenit la inspectorat, cu jenă, a venit la mine şi mi-a spus că a vrut să vină la Târgu – Jiu, la inspectorat, dar după două săptămâni l-a chemat Liviu Andrei şi i-a spus „ori îţi faci adeziunea, ori pleci din nou la Motru”. Şi şi-a făcut. Vroia să plece din nou la catedră dar i-am spus să plece din septembrie. Şi se întorsese la catedră. Pe vremuri era altceva, aveai şi încredere să respecţi legea, era spirijinul de la Bucureşti, de la ministru, care îţi cerea să respecţi legea. Dar acum îţi cer toţi, de la cel mai mic la cel mai mare, să încalci legea. S-a ajuns la o stare de disperare.

REP : După părerea dumneavoastră, vor fi schimbaţi toţi directorii de şcoli?
N.M : Este o instabilitate totală. Ieri, pe masă la Manţog era lista cu toţi directorii de şcoli, îi analizau. Eu, practic, chiar dacă s-a zis că şi după numirea mea în funcţie am schimbat pe criteriu politic directorii de şcoli, am schimbat acolo unde nu au decurs bine lucrurile. La Baia de Fier, dacă nu îl schimbam pe director, elevii nu intrau în bacalaureat. Dar eu nu am ştiut ce apartenenţă politică are atunci când l-am schimbat, ci l-am schimbat pentru că nu mergea treaba. Pe directorul de la Vladimir l-am înlocuit şi în 2001. L-au pus ei, acum l-am schimbat din nou.
REP : Ce părere aveţi despre maniera în care s-au făcut schimbările?
NICOLAIE MERGEA: E clar că modalitatea este haiducească. Bine pentru ţară nu poate să fie. Trăiesc din salariu, sunt de stânga. Bunicul pentru că a avut moară şi prăvălie, a fost de dreapta, aşa era şi normal. Dar eu, dacă nu am moară şi prăvălie, ce să caut de dreapta? Deoarece în toată Europa asta, intelectualii care trăiesc din munca lor, din salariu, sunt de stânga.
În 1997 au încercat-Convenţia de atunci- m-au persecutat puţin să trec la ei dar am zis nu. M-au lăsat cu jumătate de normă de la 1 martie până la 1 iulie, tot ca să mă încerce, dar îmi recunoşteau meritele ca profesor de fizică. Dar au fost mai omenoşi, la 1 iulie mi-au întregit norma, din nou, când au văzut că sunt ferm. Dar nu e normal să se întâmple aşa. Sâmbătă, m-au sunat profesorii din Sadu. Au fost chemaţi toţi directorii din Sadu să vină până seara ori cu adeziunea la PD-L, ori cu demisia din funcţia de director.
REP : Bineînţeles, este clar că se aplică o presiune politică… În ceea ce vă priveşte, aţi fost supus unei astfel de condiţionări?
N.M. : Nu, nu mi s-a întâmplat. Dar la mine este clar, nici nu încearcă să se lipească de mine. Şi nu e normal ceea ce se întâmplă. Numai în 1947, când s-au luat prefecturile, s-a mai procedat într-un astfel de mod.
REP : Ca inspector şcolar general aţi reuşit să vă exercitaţi funcţia ca şi un bun cunoscător al problemelor instituţiei?
N.M : Am avut avantajul unei experienţe de 16 ani aici. Întreruperea mi s-a părut că nici nu ar fi existat. În momentul în care am revenit în biroul acesta, mi-am reamintit toate problemele, toate numele oamenilor, toate situaţiile astfel încât nu au fost dificultăţi. Dar cu siguranţă, în ţară au fost probleme mari, pentru cei care au venit pentru prima dată şi într-o perioadă foarte grea. În aprilie, ca să faci toată pregătirea bacalaureatului, toată pregătirea pentru titularizare,un număr de peste 2000 de dosare, nu este uşor. A fost o perioadă foarte grea. Când am venit, faţă de ce am lăsat, am găsit o instituţie decredibilizată. Veneau oameni cu plicuri la mine, să încerc să îi ajut… Eu cred că am reuşit să mai îndreptăm cât de cât imaginea aceea. Sunt convins că, oriunde te-ai duce în judeţ, oamenii ştiu că la Mergea nu se poate cu din astea.
REP : A fost aprobată o organigramă în inspectorat?
N.M : Da, există o organigramă care a fost aprobată. Normele au fost reduse la 35,5 ca număr. Normal, după lege, organigrama nu se poate modifica după mai puţin de şase luni. Dar oamenii care ocupă organigrama, cu siguranţă, vor fi schimbaţi pentru că, cei care au rămas aici sunt consideraţi trădători. Eu nu i-am întrebat ce apartenenţă politică au. La directorii de şcoală la fel, la inspectori la fel. Dacă vrei să procedezi legal, fie organizezi un concurs, fie simulezi o evaluare, dar măcar le faci.
REP: Consideraţi că după alegeri prezidenţiale se vor face alte schimbări la nivel de conducere în sistemul educaţional?
N.M.: Clar. Depinde care dintre candidaţi iese preşedinte. „Nebunia” va fi din acest moment şi până la Crăciun, până când se va forma noul Guvern, indiferent cum. Va fi o stare generală de haos.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here