Neregularități în rechizitoriul afaceriștilor de la Ydail și Metalcolect! Termen pentru procurorul de caz!

2044

Magistrații de la Tribunalul Gorj au constatat, miercuri, unele neregularități în rechizitoriul prin care trei oameni de afaceri de la grupul de firme Ydail și de la societatea Metalcolect Prod SRL, precum și patru angajați ai Consiliului Județean Gorj au fost trimiși în judecată pentru obținerea ilegală de fonduri. Potrivit deciziei instanței, nu există concordanță între rechizitoriu și ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale, în ceea ce privește descrierea presupuselor fapte reținute în sarcina inculpaților. Judecătorii au acordat procurorului de caz un termen de cinci zile pentru a decide dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Judecătorii Tribunalului Gorj au constatat neregularități în actul de inculpare prin care trei oameni de afaceri, Mircea Vărzaru, Ștefan Doru Șandru și Mihai Puiu, de la firmele Ydail Construct SRL, Romstrade SA, respectiv Metalcolect Prod SRL, precum și Cristian Mihăilescu, Mihai Tomoi și Ion Marian Ungureanu, angajați ai Consiliului Județean Gorj, dar și Mirela Virginia Balaci, fostă angajată a instituției, au fost trimiși în judecată pentru obținerea ilegală de fonduri. Judecătorii au stabilit că nu există concordanţă între rechizitoriul întocmit la data de 29 februarie 2024 şi ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale din data de 31.03.2021 în ceea ce priveşte descrierea presupuselor fapte reţinute în sarcina inculpaţilor. Judecătorii i-au acordat un termen de cinci zile procurorului de caz să decidă dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. În cazul necomunicării celor solicitate în termenul stabilit se va dispune restituirea cauzei la parchet, din cauză că neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii.
Reamintim că, anchetatorii s-au sesizat, în 2019, și au reținut că asocierea de firme, Ydail – Romstrade – Metalcolect, ,,a obținut pe nedrept contravaloarea serviciilor din fonduri publice”. În actul de inculpare se arată că asocierea de firme a prezentat documente și date false, inexacte și incomplete, la licitația organizată de Consiliul Județean Gorj pentru lucrări de întreținere, reparații și deszăpezire a drumurilor județene, pentru perioada 2016 – 2020, în valoare de 157 milioane de lei.
După aproape cinci ani de anchetă și mai bine de opt ani de la comiterea presupuselor fapte, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj pe 7 martie a.c., iar cei patru angajați ai Consiliului Județean Gorj sunt acuzați că au ajutat firmele să obțină ilegal sume de la buget întocmind procese verbale cu datele prezentate de societăți, care nu aveau și o bază factuală. În oferta depusă și în planul operativ de acțiune, executanții au înșirat mai multe camioane, microbuze și autoturisme, anchetatorii stabilind că niciunul dintre utilaje nu era prevăzut cu echipamente pentru deszăpezire și nici nu au fost înregistrate modificări tehnice, care ar fi trebui să fie certificate de RAR. ,,Aceste mijloace auto nu au fost prevăzute cu echipamente de deszăpezire, erau vehicule simple, nedestinate unei astfel de activități, însă au fost trecute nereal de asociere ca reprezentând utilaje pentru această activitate. Ceea ce i-a interesat pe reprezentanții celor trei societăți comerciale care au format asocierea câștigătoare era să creeze aparența deținerii unui număr mai mare de mijloace auto”, se arată în rechizitoriu, citat de presafarastapani.ro.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here