Moartă, după un incendiu produs de un scurtcircuit

502

DSCF1829O bătrână din Stoina a avut parte de un sfârşit cumplit, trupul său fiind aproape complet carbonizat într-un incendiu produs vineri dimineaţa. Femeia locuia singură şi nu a avut la cine să strige după ajutor, vecinii cu care oricum era certată observând focul mult prea târziu pentru a mai putea interveni cineva în timp util.

Interesant este însă că incendiul a fost declanşat de un scurtcircuit electric, deşi casa victimei era debranşată de la reţea pentru neplata facturilor.

Ioana Istratie avea 71 de ani şi locuia singură în satul Urda de Sus, după ce cu nouă ani în urmă şi-a pierdut singurul copil, de soţ fiind divorţată încă din tinereţe. Flăcările care au cuprins casa acesteia au fost observate de către un localnic, dar destul de târziu, incendiul având loc în zorii zilei, când oamenii încă mai dormeau. „Eu văzui focul de acasă, pentru că pusesem ceaunul pentru porci la încălzit. Crezui la început că e nişte trestie care e aici în vale şi că aia arde, dar apoi strigai la muiere că arde casa vecinei. Ce să mai faci, că era târziu pentru a o salva”, spune Gheorghe Băloi, unul dintre sătenii veniţi la locul incendiului. Localnicii au încercat să o ajute pe bătrână, dar acest lucru a fost imposibil. „Când am văzut noi flăcările tot acoperişul casei era în flăcări. Eu personal am încercat să intru în camera în care ştiam că doarme, dar, pe lângă faptul că era mult foc şi fum, ea se vedea din afară că era carbonizată şi nu se mai putea face nimic. Avea hainele arse şi era imposibil să mai poţi să îi acorzi un prim ajutor”, spune Ionel Sidaru. La faţa locului a venit cât a putut de repede şi primăriţa comunei, care e convinsă că nu se mai putea face nimic în favoarea Ioanei Istratie. „Am primit mesaj de la cetăţeni că este un incendiu în satul Urda de Sus şi am anunţat cât am putut de repede la 112. A venit maşină de pompieri de la Petrom, au venit de la ISU Gorj, dar casa era în flăcări şi victima se afla în interior, nimeni nemaiputând s-o salveze. Am înţeles de la localnici că dumneaei mai şi consuma alcool, era certată cu majoritatea celor de pe aici, dar ne pare rău la toţi pentru cele întâmplate”, spune primăriţa Ioana Buşe.

DSCF1825În zorii zilei de ieri toată suflarea satului s-a strâns la casa bătrânei pentru a vedea ce s-a întâmplat. Oamenii erau convinşi că o lumânare ar fi provocat incendiul, însă pompierii spun că alta este cauza declanşării focului. „”Eu îi tot spuneam că o să moară arsă, dar nu mă credea. Îi tăiaseră curentul mai înainte, dar plătise, de ce s-o fi tăiat şi acum?Ea frigider nu folosea, televizor nu avea, aprindea şi ea un bec, dar de cele mai multe ori stătea cu lumânarea. Îi dădusem eu gaz, dar nici din acela nu mai aprindea pentru că i se părea scump”, spune Elisaveta Gheorghe, o apropiată a bătrânei. Pompierii au comunicat ieri la prânz că nici vorbă de lumânare aprinsă. „Victima se pare că s-a intoxicat cu monoxid de carbon şi a încercat să iese din casă, dar nu a mai reuşit. Cauza probabilă o reprezintă un scurt-circuit la tabloul electric”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Mihai Avramescu. Trupul carbonizat al bătrânei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru a fi stabilite cauzele exacte ale decesului, deşi necropsia ce va fi făcută azi este aproape improprie pentru acest caz. Sătenii şi autorităţile locale vor pune acum mână de la mână pentru a-i asigura bătrânei o înmormântare creştinească, în ciuda relaţiilor proaste pe care victima le-a avut cu localnicii în ultima vreme.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here