În ziua de joi, 15 august 2024, la Praznicul «Adormirea Maicii Domnului», de la Mănăstirea Tismana, Înaltpreasfinţitul Părinte, Acad. dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a oficiat, în altarul de vară al sfintei lavre, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi veniţi de pe meleagurile Olteniei şi ale întregii ţări, împreună cu un sobor ales de preoţi, călugări şi diaconi, din care au făcut parte Preacucernicul Părinte Marian Mărăcine, Protoiereu al Protopopiatului Târgu-Jiu Nord şi alţi slujitori ai altarului. Răspunsurile la strană au fost date de către membrii Grupului Psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie» din Craiova. Încă din seara zilei de 14 august 2024, Înaltul Ierarh a săvârșit slujba Privegherii Mari și Prohodul Maicii Domnului, împreună cu Vecernia şi Litia, încheiate cu tradiționala procesiune a înconjurării sfintei biserici. Printre credincioşii prezenţi la slujbă s-a numărat şi familia dr. Monica şi Cătălin Dulămiţă de la Scoarţa.
,,Maica Domnului s-a arătat mai curată decât soarele”!
În cuvântul de învățătură duhovnicească, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a început prin a evidenţia faptul că praznicul acestei zile binecuvântate este sărbătoarea care încunuează toate praznicele împărăteşti onorate în cinstea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a minunilor săvârșite de către Preabunul Dumnezeu, pentru ca noi să înţelegem şi mai bine că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea care împlinește făgăduința Tatălui ceresc de a fi împreună cu noi! Prin urmare: ,,Dumnezeu S-a arătat drept și consecvent în făgăduinţele Sale şi în multe feluri şi în multe chipuri S-a descoperit Dumnezeu oamenilor, chiar prin Însuşi Fiul Său! Descoperirea cerească a mers în etape şi a mers în istorie, la poporul iudeu şi la toate popoarele, că nu numai poporul ales a primit revelaţia dumnezeiască, ci, şi alte neamuri care s-au desprins din strămoşii noştri Adam şi Eva. E adevărat că această revelaţie nu a fost atât de clară și de luminoasă la popoarele păgâne, dar cu toții așteptau venirea unui Mântuitor, a unui «Răscumpărător», iar, în felul acesta, întotdeauna, raza de lumină a speranței s-a arătat la neamuri și la iudei. Profeții au vorbit despre Maica Domnului ca fiind «poarta cea închisă» prin care a intrat Fiul Lui Dumnezeu în lume, iar, Maica Domnului s-a arătat ca un «rug aprins» şi cea care s-a învrednicit să fie înaintea Lui Dumnezeu curată şi neprihănită, care trebuia să fie fiica Sionului, a Tatălui ceresc, cea din care să Se «îmbrace» în fire omenească Însuși Fiul Lui Dumnezeu, Fiul Tatălui ceresc, ziditorul și creatorul cerului și al pământului, iar, Preasfânta Fecioară avea să ia firea noastră omenească”, a subliniat cu elocinţă Arhiereul Eparhiei Olteniei, arătând că nu există o rugăciune, oricât de mică pe care să nu o audă Maica luminii, dar, nici om care să-i ceară ajutorul și spre care să nu se plece spre mângâiere! Astfel, Fecioara Maria e chiar mâhnită uneori, când există oameni care nu-i cer nimic, dar, dacă am crede din adâncul sufletului că atât «cât poate Dumnezeu cu puterea Sa, poate şi Maica Domnului cu rugăciunea», iar, în acest fel ne-am raporta la cea pe care o numim «Grabnic ajutătoare» și «mijlocitoare» pentru noi toţi înaintea Lui Dumnezeu!
,,Fecioara Maria a acceptat ca ea să fie Maica Dumnezeului nostru, ca în ea să Se zămislească Fiul lui Dumnezeu”!
În continuarea cuvântului de învățătură duhovnicească, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre începutul vieţuirii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim și de curățenia sa trupească și sufletească petrecută în sfântă rugăciune, pentru ca noi să înţelegem că: „Maica Domnului s-a născut din părinţii Ioachim şi Ana, iar, din aşteptarea lor şi din rugăciunile lor, din firea lor îmbătrânită, s-a născut «cea mai frumoasă floare» cu numele Maria, care se tâlcuiește «floare aleasă», «împărăteasă» sau «doamnă», dacă vreţi! Bineînţeles că ei au şi încredinţat-o Lui Dumnezeu, la Templul din Ierusalim unde Fecioara Maria s-a deprins cu rugăciunea! Deşi s-a născut din părinţi pământeşti, totuşi, la templu a învăţat tainele Părintelui ceresc, cu toate cele ale înţelepciunii Sale! Arhanghelul Gavriil a întâmpinat-o cu cuvântul «Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată eşti tu, între femei» (Luca 1, 28). Maica Domnului s-a arătat mai sfântă decât cetele cereşti şi în felul acesta, Fecioara Maria s-a pregătit la templu și a rămas până la vârsta când avea să primească misiunea de a fi Născătoare de Dumnezeu. Tatăl ceresc a binecuvântat-o cu atâtea daruri şi ea a primit cea mai mare veste pe care omenirea o aștepta de multă vreme. În momentul acela, Fecioara Maria a acceptat ca ea să fie Maica Dumnezeului nostru, ca în ea să Se zămislească Fiul lui Dumnezeu, pentru că la Dumnezeu, nimic nu este cu neputință. Fiul lui Dumnezeu S-a Născut și a luat din Preasfânta Stăpână, ceea ce este mai bun, adică, frământătura neamului omenesc. Maica Domnului s-a arătat mai curată decât soarele! Maica Domnului este cu adevărat «tronul cel ceresc», scaunul de heruvimi, mai presus decât serafimii, sfințenie dumnezeiască. Mijlocirea Maicii Domnului este efectivă și eficientă! Ea ne îmbrățișază cu dragoste și ne împărtășește din harul ei, pentru că înaintea ei se vor închina toate neamurile”, a reiterat Arhieria sa, atrăgând atenţia că Preasfânta Fecioară, ca să se arate a ne fi Maică, trebuie ca noi să ne arătăm mai înainte ca fii și fiice ale ei, adică, să facem fapte vrednice de copiii Maicii Domnului, pentru că ea este «Stăpâna stăpânelor, Stăpâna cerurilor, Mama lui Dumnezeu, cu puteri nemăsurate peste heruvimi şi serafimi», a subliniat cu elocinţă teologico-oratorică Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu!
,,Maica Domnului este cu adevărat «tronul cel ceresc», scaunul de heruvimi”!
În încheiere, Mitropolitul Olteniei, ca un păstor de suflete, i-a îndemnat pe cei prezenți să închine mereu rugăciuni Maicii Domnului și să o cinstească mereu în viața și în faptele bune, pentru că Maica Domnului este mereu lângă noi, mereu lângă necazurile noastre, iar, această smerenie a ei, ne depăşeşte ca înțelegere şi ne face să ne înrourăm cu lacrimi fierbinţi! Totodată, e bine să ne rugăm cu insistență, şi chiar dacă uneori nu înţelegem unele lucruri, important este că Preacurata Fecioară ne este de ajutor și ne scapă din starea în care ne aflăm! Dar, pentru că se născuse pe calea aceasta naturală, Maica Domnului trebuia să treacă și ea din lumea aceasta pământească! Prin urmare, Maica Domnului L-a ţinut în braţe pe Cel Care a creat cerul şi pământul şi lumea aceasta! Deci, Preaînaltul Dumnezeu a cerut de la Preabuna Sa mamă această îmbrăţişare şi mângâiere! Maica Domnului n-a încetat să asculte cuvintele Fiului ei şi le păstra în sufletul ei ca o bogăţie oferită oamenilor! Maica Domnului este prima noastră învăţătoare, prima noastră profesoară! Maica Domnului a mijlocit pentru noi în zilele cele mai grele şi ea ne aduce mereu la biserică! Pe ea o vedem cu Pruncul în braţe, iar, întrucât se născuse pe calea aceasta naturală, Cel Atotputernic a vrut ca şi Maica Sa să treacă din lumea aceasta, iar, ca urmare, noi vorbim despre «Adormirea Maicii Domnului» și nu despre moartea sa! Noi murim pentru că suntem păcătoși! Iar, măreţia şi vrednicia Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este mare! Acum a venit rândul Fiului, ca să poarte sufletul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și să-i învieze și trupul. Noi știm și credem că Mântuitorul Hristos a înviat trupul Maicii Sale și l-a unit cu sufletul, ca ea să fie Maica vieții! Maica Domnului este mereu rugătoare pentru noi și mijlocitoare! Ea ne sporește credința și evlavia! Bucuria acestui praznic este atât de mare, încât nu sunt cuvinte suficiente ca să o lăudăm după vrednicia ei! Ea este rugătoare, mijlocitoare și întotdeauna se roagă Mântuitorului Hristos, ca să nu ne pedepsească pentru păcatele noastre, că nu este om indiferent de rugăciunea mamaei, aşa cum nu este o mamă indiferentă faţă de copilul ei! Noi trebuie să o cinstim pe Maica Domnului cu multă evlavie! Aşadar, «uşa milostivirii» să ne-o dechidă şi nouă, iar, întotdeauna, să ne rugăm înaintea ei, la icoana ei, pentru că Maica Domnului este grabnic folositoare și intervine în ajutorul nostru! Maica Domnului ne iubește și mereu are grijă de noi, de aceea, să spunem cu toții: «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi»! Amin”.
Profesor dr. Vasile GOGONEA