Vești bune pentru mai bine de 300 de copii din Polovragi, aflați la școală în ciclul gimnazial. Ei sunt primii beneficiari ai unui proiect guvernamental de implementare a mesei calde în locul deja clasicului program “Laptele și Cornul”, un program care, în timp, probabil va deveni istorie. Încă de luna trecută autoritățile locale din Polovragi au început să implementeze noul proiect pilot, spre bucuria copiilor, dar și a părinților acestora. Primarul Gheorghe Epure a transformat sala căminului cultural din apropierea școlii în sală de mese și, astfel, a rezolvat repede problema locului în care micuții puteau servi masa. O firmă de catering din zonă livrează zilnic meniul la caserolă, fiecare copil având asigurată astfel o porție de hrană caldă, lucru care nu se mai întâmplă nicăieri în județ.
“Cadrele didactice stabilesc meniul și numărul de porții. Dimineața la ora 8.00 sună la firma de catering și comunică atât numărul de elevi, cât și meniul din acea zi. Nu e un merit al cuiva pentru că am accesat acest program pilot. Este condiția socio-materială a comunității și frecvența copiilor de rudari la ore, dar sperăm să se treacă astfel peste abandonul școlar. Vin mai mulți la școală, au oarecum ordonat programul de masă, sunt mai implicați în activitățile școlare. Eu am o vorbă: cine întârzie într-o parfumerie pleacă cu miros de parfum pe el. Așa e și aici, dacă copiii stau mai mult la școală pleacă cu miros de școală cu ei, cu învățătură”, declară primarul din Polovragi.
Pentru copii e o adevărată bucurie să vină pauza de la ora 11.00 sau cea de la 12.00, acestea fiind orele la care este servită masa. Primii vin cei mai mici, iar apoi, la prânz, meniul este servit și pentru cei de la gimnaziu. Unii dintre ei țin post și, ca atare, meniul este adaptat la fiecare. “Pentru cei care țin post avem pregătiți cartofi cu o salată de legume, roșii în special, plus două prăjiturele. Ceilalți au în meniu, pentru această zi, tocăniță cu mămăliguță, plus prăjiturele ca desert”, a explicat unul dintre reprezentanții firmei care asigură hrana caldă pentru cei mici. Copiii sunt bucuroși că au parte de o masă caldă, pentru mulți dintre ei masa caldă lipsind din meniul de acasă. În situația aceasta se află în special cei care provin din comunitatea săracă de romi. Dascălii acestora spun că de când a fost introdusă masa caldă a scăzut considerabil numărul celor absenți.
“O mare parte dintre ei nu au posibilitatea să își asigure hrana zilnică așa cum se cuvine. Indiscutabil Cornul și Laptele era nimic pe lângă masa caldă care li se oferă în ultima vreme. Aceasta ar fi o soluție bună pentru toți copiii din toate școlile din România. Indiferent ce venituri au părinții, atunci când mănâncă în grup copiii apreciază mai mult ceea ce au pe masă”, a spus Nicolae Zăvoianu, unul dintre dascălii școlii din Polovragi. Proiectul pilot derulat în această localitate trebuia să înceapă încă de la sfârșitul anului trecut, în octombrie fiind aprobată o hotărâre de Guvern în acest sens. Normele metodologice de aplicare a acesteia au fost aprobate însă în februarie și, astfel, programul a început să fie aplicat de abia din martie, urmând să se deruleze până la sfârșitul anului școlar. Zilnic Guvernul asigură 7 lei pentru masa caldă a unui școlar.
Gelu Ionescu