Marşul cultural “Constantin Brâncuşi” a ajuns la Craiova

356

pestisani brancusi 018Luni, 23 mai 2011, poetul Laurian Stănchescu, iniţiatorul marşului cultural Constantin Brâncuşi a susţinut o conferinţă de presă la Craiova. Gazda evenimentului a fost Colegiul Naţional „Constantin Brâncuşi”, fosta Şcoală de Arte şi Meserii, unde a studiat însuşi marele sculptor Constantin Brâncuşi.

Mergând „pe urmele lui Brâncuşi”, Laurian Stănchescu a ajuns ieri în municipiul Craiova, mai exact la Colegiul Naţional „Constantin Brâncuşi”, fosta Şcoală de Arte şi Meserii. Aşa cum ne anunţase încă de săptămâna trecută, când se afla la Târgu-Jiu, Laurian Stănchescu a susţinut o conferinţă de presă la Colegiul „Constantin Brâncuşi”, la ora 12:00. La eveniment au participat Nirvana Mândruleanu, director al Colegiului Naţional „Constantin Brâncuşi” din municipiul Craiova, Dan Lupescu – directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Dolj, Petre Gigea – care până în 1989 a fost ambasador la Paris şi ambasador UNESCO, Dan Trifu – reprezentantul Eco Civica Bucureşti şi rapsodul Ion Creţeanu ( care a interpretat la cobză doine străvechi olteneşti). Mai mult decât atât, în sală au fost prezenţi peste o sută de elevi şi reprezentanţi mass-media. După conferinţă Nirvana Mândruleanu, directoarea Colegiului Naţional „Constantin Brâncuşi”, i-a invitat pe participanţi în sala unde a studiat marele sculptor Constantin Brâncuşi, dar şi în muzeul Constantin Brâncuşi pe care îl găzduieşte fosta Şcoală de Arte şi Meserii Craiova.

Stănchescu rămâne în Craiova toată săptămâna

Poetul Laurian Stănchescu, iniţiatorul proiectului „România pe urmele lui Brâncuşi” va mai rămâne câteva zile în municipiul Craiova. În această perioadă el se va adresa instituţiilor care l-au sprijinit pe Constantin Brâncuşi pe perioada studiilor, urmând ca luni, 30 mai să plece din Craiova, continuându-şi astfel traseul spre Paris, „pe urmele lui Brâncuşi”. „Mai rămân în Craiova până luni, pentru că voi merge la Biserica Madona Dudu, Mitropolia Olteniei şi Primăria Craiova, instituţii care l-au ajutat pe Constantin Brâncuşi pe parcursul studiilor, inclusiv cele făcute la Paris”, a explicat Laurian Stănchescu. Mai trebuie spus un detaliu important, care i-a atras atenţia poetului la Colegiul Naţional „Constantin Brâncuşi” din Craiova a fost existenţa „unor bârne din atelierul lui Constantin Brâncuşi de la Paris, care acum sunt în curtea Colegiului. Acestea au fost aduse de V.G. Paleologu, prietenul şi exegetul lui Constantin Brâncuşi, care s-a dus la Paris şi a adus în ţară, pe cheltuiala sa, aceste bârne din atelierul dărâmat”, explică Stănchescu. Poetul îşi pune mari speranţe în reuşita demersurilor ce urmează a le realiza în Craiova pe parcursul acestei săptămâni, unde speră să se poată baza pe oameni de încredere, întrucât, după cum susţine el, promisiunile gorjenilor au fost deşarte.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here