Luptă şi dă-i, şi dă-i şi luptă, Pentru un post de director la cultură

464

purumbelScenă desprinsă parcă din schiţele lui Caragiale la şedinţa de Consiliu Judeţean care a avut loc vineri în Sala Maură a Palatului Administrativ.

Trecerea proiectului de management realizat de Gheorghe Porumbel pentru ocuparea, în continuare, a funcţiei de director al Ansamblului „Doina Gorjului” a stârnit discuţii între consilierii locali. Pe partea cealaltă, proiectele realizate de către alţi doi directori, şi anume Ion Cepoi şi Olimpia Bratu, au fost votate aproape în unanimitate.

Numirea unor noi directori sau păstrarea altora pe funcţie la şefia instituţiilor de cultură ce ţin de Consiliul Judeţean continuă să facă vâlvă.
La trecerea prin consiliu judeţean a proiectului de management al lui Gheorghe Porumbel voturile pro sau contra au fost numărate de mai multe ori. Mulți au votat pentru trecerea proiectului. Numărul celor care nu au fost de acord, însă, a variat, fapt ce a încurcat atât pe Zoica Zamfirescu, secretara Consiliului Județean cât și pe Ion Călinoiu, președintele acestui organism. „Deci cine este pentru? Unu, doi, trei, patru….19 pentru. Ba nu, 18 pentru. Mai număr o dată (…) cine este împotrivă?”, și numărătoarea începea din nou. Pentru că au fost discuții, acest proces de „numărare” a fost reluat în repetate rânduri, timp în care Porumbel făcea fețe fețe, în așteptarea hotărârii finale. Până la urmă proiectul a trecut.
Proiect contestat
Directorul Ansamblului „Doina Gorjului” a rămas pe post, spunând, totuși, că nu a avut emoţii prea mari în ceea ce priveşte păstrarea scaunului. „Sunt normale emoțiile dar nu mi-a fost frică pentru postul de director. Știu că am și greșit pentru că cine muncește mai și greșește și e normal să fie și unii la care să nu le fi plăcut proiectul meu, dar a fost bine, până la urmă”, a declarat Porumbel. „Greșelile” despre care directorul a vorbit nu sunt, însă, trecute cu vederea de către unii consilieri, nouă dintre ei ridicând mâna și votând contra lui Porumbel.
Bratu a ales Biblioteca Județeană
De partea cealaltă, Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj a rămas fără probleme pe această funcţie. Olimpia Bratu, însă, a fost numită directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu-Jiu, proiectul de management pe care l-a prezentat fiind pe placul consilierilor. Bratu s-a aflat, de mai bine de o săptămână, în atenția opiniei publice după ce a trecut de prima probă în obținerea postului de director la bibliotecă și, în același timp, a fost numită din nou director la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Gorj. În urmă cu aproape un an aceasta a fost demisă. Pentru că a considerat neconstituțională această schimbare din post, Bratu a acționat în instanță, hotărârea în favoarea ei fiind numită, culmea, chiar când aceasta se afla la numai un pas de scaunul de la bibliotecă. “A fost aviyat proiectul meu. Acum trebuie să aleg între bibliotecă și Direcția pentru Cultură și aleg să și pun în practică proiectul pe care l-am făcut pentru bibliotecă”, a declarat Olimpia Bratu.
Pompiliu Ciolacu Junior, din nou la Direcția pentru Cultură?
Numirea acesteia şi acceptarea postului lasă, în prezent, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Gorj fără director şi asta după ce Olimpia Bratu şi Pompiliu Ciolacu Junior au tot stat cu rândul pe scaunul de şef. „Direcția pentru Cultură va funcționa în continuare. Dacă eu am ales biblioteca nu înseamnă că direcția se va desființa. Din contră, va funcționa bine și fără mine în scaunul de director, de unde, de altfel, am mai și fost înlocuită o dată”, crede Bratu. Aceasta spune că va deveni director al bibliotecii în adevăratul sens al cuvântului începând cu data de 1 iunie. Până atunci, Alexandra Andrei, cea care conduce instituția de cultură de foarte mulți ani, își va desfășura ultimele proiecte și acțiuni în acest post. Pentru Direcţia pentru Cultură va fi numit un director interimar de către Ministerul Culturii, urmând, ulterior, să fie organizat un concurs pentru ocuparea acestui post. Dacă Pompiliu Ciolacu Junior, fostul director, va putea reveni pe acest post sau nu, rămâne de văzut.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here