Luna Curăţeniei a debutat la Târgu-Jiu

567

Primăria municipiului Târgu-Jiu, cu sprijinul societăţilor Edilitara şi Polaris, au demarat începând de la 1 martie Luna Curățeniei. Cu această ocazie, vor fi mobilizate toate sectoarele societății Edilitara şi ale Serviciului de Gospodărie Comunitară, iar 90 de persoane se vor ocupa de activităţile aferente.

Calendaristic, de marţi a venit primăvara! Autorităţile de la Târgu-Jiu au demarat aşa cum fac în fiecare an la data de 1 martie acţiunile specifice Lunii Curăţeniei. “Intrăm în fiecare cartier de locuinţe, am început în cartierele Abator I şi II, unde realizăm următoarele acţiuni: igienizăm zonele verzi, reducem înălţimea gardurilor vii, toaletăm pomii, cei de la salubritate îndepărtează mizeriile de la rigole, mătură toate aleile şi străzile, iar echipa care se ocupă de mobilierul urban ia fiecare loc de joacă, vopsim tot ce înseamnă împrejmuire, toate aparatele, reparăm toate băncile, coşurile de gunoi, acolo unde avem solicitări înlocuim sau suplimentăm dacă este cazul”, a declarat directorul Edilitara Public, Alexandru Zaharia.
De sprijin în derularea acestor acţiuni, municipalitatea va beneficia şi de implicarea asociaţiilor de proprietari din Târgu-Jiu. “În urmă cu câteva săptămâni, primarul municipiului Târgu-Jiu a organizat o acţiune unde ne-am întâlnit cu toate cele peste 230 de asociaţii de proprietari şi de acolo a rezultat un program de lucru punctual, fiecare preşedinte ne-a transmis doleanţele şi ce ar trebui să realizăm. Au fost notate, s-a făcut un program de intervenţie. (…) Am pornit staţia de asfalt care deja este în lucru, trebuie să ne ocupăm de carosabil şi de trotuare pentru că după iarnă au apărut gropi, sunt societăţi care au mai avut intervenţii şi trebuie să refacem ce s-a distrus. Nu uităm nici localităţile componente. În momentul de faţă sunt pe undeva pe la Polata, avem o porţiune de drum ce ne-a creat probleme şi frezăm pentru a turna asfalt, vom face reparaţii, măturat manual şi mecanic, zugrăveli, vopsitorii. Am intrat şi la igienizarea celor trei toalete publice din municipiu administrate de Edilitara. Este o acţiune destul de mare, amplă, în aşa fel încât undeva până la o lună şi jumătate să redăm strălucirea oraşului, apoi să ne axăm pe lucrări de investiţii şi reparaţii mai mari”, a mai spus Zaharia.

Reparaţii şi plombări de străzi
În această lună, pe lângă acţiunile de salubrizare şi igienizare, prioritare vor fi şi reparaţiile drumurilor din Târgu-Jiu după trecerea iernii, refacerea marcajelor rutiere şi curăţirea zonelor verzi. “O să pornim şi marcajele rutiere, atât marcajele stradale, cât şi în parcările de reşedinţă unde avem foarte multe cereri. Se lucrează pe partea de iluminat public, au demarat lucrările de întreţinere anuală, schimbări de echipamente, curăţiri, schimbări de becuri unde s-au ars. Montăm stâlpişori pentru delimitarea trotuarului în zonele unde am avut solicitări şi unde sunt necesari; prin această acţiune mai împiedicăm parcarea pe trotuar a maşinilor”, a spus Ionuţ Jilăveanu, şef serviciu Gospodărie Comunitară în cadrul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

luna curatenieiPlatformele de deşeuri, luate la curăţat
În cadrul acţiunilor din Luna Curăţeniei, s-au mobilizat şi salariaţii societăţii care se ocupă de salubrizare pe raza municipiului. Prioritare pentru aceştia sunt în prezent spălarea platformelor subterane şi a celor de suprafaţă unde târgujienii aruncă deşeurile menajere. “Avem 120 de platforme dintre care 60 sunt subterane de care ne vom ocupa de vopsirea lor integrală, deoarece vopseaua de pe ele a mai sărit, vor fi schimbate sistemele hidraulice care s-au defectat, iar toate containerele subterane vor fi toate spălate. Pentru platformele de suprafaţă, vom reface toate containerele distruse, vom repara ţarcurile, iar pe o suprafaţă de 5 metri în jurul fiecărui container vom grebla şi vom face o curăţenie exemplară”, a precizat directorul Polaris Târgu-Jiu, Ion Pătraşcu.
Tot în această lună, societatea Polaris pune la dispoziţia persoanelor fizice lăzi pentru colectarea deşeurilor cu o capacitate de 6 metri cubi. În funcţie de ce se depune în aceste containere, târgujienii vor achita un preţ cuprins între 50 şi 150 de lei: “Tot acum vom pune la dispoziţia cetăţenilor din Târgu-Jiu nişte lăzi de 6 metri cubi, taxate cu preţuri între 50 şi 150 de lei în funcţie de ceea ce se depune în aceste containere. Acest tarif e prevăzut doar în Luna curăţeniei şi doar pentru persoanele fizice. Trebuie să sune la noi pentru solicitarea acestora, după ce vor umple ne cheamă pentru ridicarea lor. În fiecare an, în luna martie sunt astfel de solicitări. Avem la dispoziţie o maşină şi patru lăzi pe care le putem închiria în permanenţă. Precizăm că tariful este de 400 de lei pe ladă de 6 metri cubi în restul lunilor anului”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here