Loturi demonstrative de porumb, prezentate ieri, la Băleşti

509

loturi1Reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, ai Oficiului Judeţean pentru Consultanţă Agricolă, ai Unităţii Fito-Sanitare, dar şi ai Inspectoratului pentru Calitatea 

Seminţelor şi Materialului Săditor, au fost prezenţi ieri la Băleşti. Acolo, Gheorghe Marinescu, producător agricol, a amenajat 4 hectare de loturi demonstrative de cultură de porumb, ale căror hibrizi i-au fost furnizaţi de firma „Pioneer”.

Astfel, producătorii au fost prezenţi ieri pentru a vedea cât de bine s-au dezvoltat hibrizii, de a prezenta caracteristicile (productivitate, rezistenţa la boli şi dăunători, adaptarea la solurile zonei) celor 18 hibrizi folosiţi de Marinescu. „Am 140 de hectare de teren arabil, din care 80 cu porumb şi 60 cu grâu. Lucrez cu Pioneer de 6 ani pentru cultura de porumb şi în fiecare an ei organizează loturi demonstrative. Eu am pregătit 4 hectare, pentru acestea folosindu-mă de hibrizii furnizaţi de Pioneer în mod gratuit”, ne-a declarat producătorul gorjean.
Au venit să ia lecţii
La prezentarea de ieri, au participat şi alţi producători din zonă care intenţionează să se folosească de serviciile aceleiaşi firme. „Au venit şi producători care sunt interesaţi de ce alegeri să facă pentru anul următor în materie de hibrizi pentru culturile proprii. O combină de recoltat specială pentru loturile demonstrative s-a folosit la cultura lui Marinescu pentru a se face producţia medie pe hectar, precum şi pentru a se observa care hibrizi sunt cei mai eficienţi”, ne-a declarat Valeriu Petrică, director DADR Gorj. OJCA Gorj l-a sprijinit pe Gheorghe Marinescu şi pentru întocmirea unui proiect prin care acesta şi-a furnizat utilaje noi prin fonduri europene. „Prima achiziţie a fost în septembrie, când am luat un tractor, şi voi mai lua încă unul în luna următoare. Finanţarea pentru utilajele pe care le-am obţinut este de 500.000 lei”, a completat producătorul. Acesta deţine propria exploataţie agricolă încă din anul 2000, beneficiind, alături de alţi producători dornici să realizeze ceva bun, de tot sprijinul instituţiilor agricole judeţene.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here