La festivitatea de deschidere a celei de-a XXXVII-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, desfășurat la Sebeș și Lancrăm, în zilele de 5-7 mai c., poetul și criticul literar GHEORGHE GRIGURCU, concitadinul nostru, a fost onorat cu Premiul de Filosofie „Lucian Blaga” al Academiei Române pe 2017. Premiul a fost înmânat de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, în prezența autorităților județului Alba și municipiului Sebeș, respectiv Ion Dumitrel, președinte al C.J. Alba, și Dorin Nistor, primarul orașului.
În cuvântul de mulțumire, precum și la sesiunea științifică ce a urmat, scriitorul Gh. Grigurcu a evocat prietenia sa cu Lucian Blaga, care i-a purtat tânărului student clujean o prețuire deosebită, intervenind, când a fost cazul, pe lângă oameni din sistemul cultural (Tudor Vianu, Al. Jebeleanu ș.a.), pentru angajarea sa, însă fără rezultate! Dat afară de la Școala de literatură din București, pentru că l-a vizitat pe Tudor Arghezi, Gh. Grigurcu se înscrie la Universitatea din Cluj, apropiindu-se de Lucian Blaga în ultimii ani de viață, când poetul, aflat în disgrația regimului, funcționa la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj. Deși șef de promoție filologică, Gh. Grigurcu nu va fi încadrat în învățământ din cauza legăturii sale cu Blaga, fiind monitorizat de poliția politică, numele său regăsindu-se în Dosarul de urmărire informativă a poetului deschis la 20 decembrie 1955 (și închis la 22 mai 1961, după moartea acestuia – la 6 mai 1961).
La rândul său, scriitorul Gh. Grigurcu a evocat de atâtea ori personalitatea „Maestrului”, relevând, în articole, confesiuni, interviuri, prefețe, studii, conferințe, contribuția de seamă a marelui Blaga la îmbogățirea patrimoniului nostru literar și filosofic, vocația inaugurală a acestuia în multe privințe.
Încoronarea scriitorului Gheorghe Grigurcu, acum la împlinirea a 81 de ani de viață, cu prestigiosul premiu al Academiei Române, constituie o supremă și îndreptățită recunoaștere. Gorjul și îndeosebi Târgu-Jiul, al cărui cetățean de onoare este, pot trăi sentimente de mândrie față de o valoare cu așa prestigiu literar și notorietate.
(Z.C.)