Invalizii la control – Sute de dosare de pensie de invaliditate, trimise la Bucureşti

504

casa de pensiiPentru a nu exista motive de suspiciune vizavi de modul de aprobare a pensiilor de invaliditate, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj au trimis anul trecut spre verificare

la Institutul Naţional de Expertiză Medicală de la Bucureşti peste două sute de dosare.

La nivelul judeţului Gorj, numărul total al pensiilor de invaliditate este de 15.251. „Anul trecut, multe dosare medicale au fost verificate la Institutul Naţional de Expertiză Medicală pentru a fi siguri că diagnosticele puse pensionarilor se încadrează în legislaţia în vigoare şi sunt pensii de invaliditate acordate just”, a declarat Rodica Ghimişi, director coordonator al CJP Gorj. Din numărul de 15.251 de dosare de pensie de invaliditate, 631 sunt de gradul I, 8.381 de gradul al II-lea, iar 6.239 de gradul al III-lea.
Din totalul de 267 de pensii trimise spre verificare, 10% dintre dosare au fost trecute pe grad 0, la 15% dintre pensionari li s-a schimbat gradul de invaliditate, iar restul au fost menţinuţi în grad.
Bolile de inimă, cele mai întâlnite
Afecţiunile cele mai des de care suferă gorjenii beneficiari de pensii de invaliditate sunt cei cu boli cardiovasculare (17,7%), neurologice (16,8%), interne (16,4%), psihice (11,78%), osteoarticulare (11,4%), endocrinologice (6%), neoplasme (5,44%), iar 5,24% dintre pensionarii din categoria veniturilor de invaliditate suferă de TBC.
Ghimişi a precizat că de la începutul acestui an şi până în prezent, de la CJP Gorj au plecat spre Institutul Naţional de Expertiză Medicală un număr de 16 dosare, dar până acum nu a venit răspunsul decât la trei dintre ele. „Institutul de Expertiză Medicală este cel care analizează atent dosarele şi îndrumă beneficiarii pensiilor de invaliditate la internare pentru a se şti exact dacă se menţine gradul sau nu, sau dacă există o îmbunătăţirea a stării de sănătate”, a completat directoarea CJP Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here