Instituţiile de control, la raport în faţa vârstnicilor

379

IMG_1782Membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Gorj au fost convocaţi ieri în şedinţa lunară, tema fiind activitatea pieţelor din judeţ, temă dezbătută şi la şedinţa trecută, dar informaţiile oferite nu au fost pe placul tuturor vârstnicilor.

Şedinţa de ieri a adunat laolaltă reprezentanţi ai mai multor instituţii cu atribuţii de control în legislaţia pieţelor. Aceştia au făcut faţă întrebărilor vârstnicilor, expunându-şi activitatea din pieţe în funcţie de instituţia pe care o reprezentau. Astfel, Constantin Gherghina, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, a explicat că, alături de colegii săi, au sedinta varstniciefectuat controale la comercianţii de produse şi servicii din pieţe. „În intervalul 31 octombrie – 4 noiembrie am verificat automatele din pieţe prin intermediul cărora se comercializează lapte crud. Am verificat dacă pe aparat se regăsesc date despre descrierea produsului, data mulgerii şi a expirării laptelui, dar şi data când a fost încărcat aparatul, informaţii despre transportul la domiciliu. De asemenea, cu efective de jandarmi şi cu Direcţia Sanitar-Veterinară au făcut controale pe legume-fructe în urma cărora am aplicat amenzi de 15.800 de lei. Tot pentru pensionari, consider că este bine să ştie că am întreprins acţiuni de control şi în Târgul Auto, de unde bine se ştie că mulţi vârstnici îşi achiziţionează o serie de produse second-hand. Pentru neregulile găsite am aplicat sancţiuni în valoare de 16.200 de lei. Precizez că în următoarea perioadă vom controla jucăriile, produsele alimentare de post, dar şi alimentele tradiţionale de Crăciun”, a declarat Constantin Gherghina.

DSV, sancţiuni drastice

Şi un reprezentant al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj le-a spus vârstnicilor că periodic se fac controale în pieţe, verificându-se condiţiile de depozitare a produselor de origine animală şi non-animală, ambalarea acestora, condiţiile de transport dar şi documentele care atestă înregistrarea legală a vânzătorilor din pieţele din judeţul nostru. Pentru neregulile depistate în urma controalelor, personalul DSVSA cu atribuţii de control merge de la consiliere, la avertisment, sancţionarea contravenţională, şi chiar până la suspendarea temporară a activităţii sau interzicerea acesteia.

DSP-ul recoltează probe

Adriana Sfârlează, director adjunct în cadrul Direcţiei Publice de Sănătate Gorj a precizat că inspectorii verifică adesea pieţele alimentare din municipiul Târgu-Jiu şi din judeţ, iar acolo unde este necesar recoltează probe alimentare pentru analizarea produselor privind cantitatea de nitriţi ori cea de sare din produsele de carne şi cele lactate. „Noi recoltăm probe şi de la produsele provenite din Asia, probe care arată nivelul de iradiere ale acestora, probe ce sunt trimise la laboratorul de la Târgovişte”, a precizat Sfârlează.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here