Inspectorii au sancţionat „munca la negru”

377

itm facuta de mineAngajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual. Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 79 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale.

În urma acestora, inspectorii au depistat 13 societăţi care utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 55.000 de lei. Respectivele societăţi aveau la muncă fără forme legale un număr de 17 persoane, dintre acestea patru fiind femei. Angajatorilor le-au mai fost aplicate şi sancţiuni pentru alte nereguli descoperite în urma controalelor, celor 13 societăţi amendate adăugându-li-se alte cinci, valoarea totală a amenzilor aplicate săptămâna trecută de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj fiind de peste 60.000 de lei. Toate aceste societăţi amendate aveau ca domeniu de activitate comerţul.

Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor precedente un număr de 40 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în sectoarele industrie, comerţ, transporturi şi confecţii. Au fost aplicate un număr de paisprezece sancţiuni, în valoare de douăzeci şi patru de mii cinci sute de lei”, a declarat George Romanescu, director coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Motivele principale pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie şi neefectuarea evaluării riscurilor. Totodată, Romanescu a mai menţionat faptul că inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au participat la câteva determinări de noxe şi au continuat cercetările în cazul unor accidente de muncă şi boli profesionale.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here