Începe campania de vaccinare antirabică la vulpi

452

Medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj vor începe campania de vaccinare antirabică la vulpi în perioada iunie – iulie 2013. Campanie, demarată atât la nivel local cât şi la nivel central.

În perioada iunie – iulie 2013, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin structurile sale specializate de la nivel central şi teritorial, desfăşoară campania de vaccinare antirabică la vulpi.
În cadrul campaniei se va distribui un număr 4.488.735 de doze de vaccin antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, pe o suprafaţă de 221.474 km². De asemenea cel mai mare număr de momeli, de 4.430.000 de doze, vor fi distribuite cu ajutorul avioanelor, restul de 58.735 de momeli fiind destinate distribuirii manuale. Administrarea aeriană a vaccinului presupune distribuirea a 20 de momeli vaccinale/km², din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti.
Încă din luna noiembrie 2012 la Gorj a fost realizată o acţiune prin care s-au recoltat probe necesare pentru depistarea unor eventuale cazuri de îmbolnăvire cu rabie la vulpi. Peste 1300 de momeli vaccinale au fost administrate astfel la vizuini. Această acţiune s-a încheiat la data de 3 decembrie 2012, derulându-se cu sprijinul administraţilor fondului de vânătoare din judeţ, a Direcţiei Silvice, a Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj şi alături de administraţiile privatizate. “La vizuini s-au administrat un număr de 1318 momeli vaccinale. Rolul acestei acţiuni este de prevenire a rabiei, după 45 de zile de la finalizarea acţiunii de vaccinare urmează să se realizeze vânători de control, vulpile vânate fiind aduse la laboratorul DSVSA Gorj pentru determinarea biomarcărului inclus în momeala vaccinală astfel încât să avem o imagine a numărului de animale imunizate. Campania va continua şi în 2013, cu două campanii de vaccinare, una pe cale aeriană şi una manuală”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj cu câteva luni în urmă.

În paralel, campania de avertizare a populaţiei
Administrarea manuală a momelilor vaccinale se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină. De asemenea aplicarea manuală a momelilor vaccinale la vizuină se face în jurul localităţilor, a lacurilor şi a drumurilor publice. Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se va efectua campania de avertizare a populaţiei prin distribuirea şi afişarea de materiale informative (afişe informare, avertizare şi materiale informative cronologice), pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.
La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii, va fi efectuată vânătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienţei vaccinării.
În judeţul Gorj trăiesc cel puţin 804 vulpi, existând aproximativ 372 de vizuini dar o inventariere exactă a acestora nu poate fi realizată.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here