În 2009, la Taxe Locale – Zeci de mii de procese verbale pentru contravenţii

324
casierie facuta de mineAmenzile usturătoare îi sperie pe târgujieni, mai ales pe cei care s-au şi văzut puşi în situaţia de a scoate bani din buzunar pentru a le plăti. Numărul proceselor verbale de constatare a contravenţiilor a ajuns în anul 2009 la cifra de 37.347.

Cel puţin aşa reiese din datele prezentate de Direcţia Publică de Venituri Târgu-Jiu în cadrul şedinţei lunare de Consiliu Local. În mai mult de jumătate din cazuri, şi anume 20.000 de persoane „bune de plată” au preferat să achite amenzile în mai puţin de 48 de ore, decât să dea la sfârşitul anului o sumă mai are de bani sau să fie penalizate cu alte sancţiuni.

Dintre numărul total al proceselor verbale, peste 3000 au fost consemnate pentru amenzile de circulaţie. Astfel, DPV Târgu-Jiu a primit tot atâtea procese verbale de constatare a contravenţiilor rutiere.
Tot din datele prezentate consilierilor locali, DPV Târgu-Jiu a întâmpinat numeroase greutăţi în identificarea contribuabililor sancţionaţi de către poliţişti, mulţi schimbându-şi domiciliul. Pentru încasarea debitelor restante, în cele 12 luni calendaristice reprezentanţii DPV au întocmit un număr de 12.845 de somaţii de plată, titluri executorii şi adrese de poprire pe salarii, pensii, conturi bancare.
În plus, inspectorii de teren au aplicat măsura de sechestru asupra bunurilor mobile şi imobile pentru nouă debitori rău platnici, persoane fizice, bunurile sechestrate fiind evaluate şi valorificate prin vânzarea la licitaţia publică.
O muncă suplimentară a constituit pentru inspectori trimiterea directă la domiciliul contribuabililor persoane fizice a unui număr de 48.000 de înştiinţări de plată. O urmare favorabilă a acestei activităţi a fost reprezentată de faptul că un număr mare de contribuabili s-au prezentat în vederea achitării debitelor, clarificându-se totodată şi multe roluri fiscale.
În privinţa achitării de taxe pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, precum şi taxa hotelieră, DPV Târgu-Jiu a verificat şi debitat 1.123 de declaraţii, în urma acestei acţiuni rezultând un debit de 1.200.000 lei. Până la data de 31 decembrie 2009 s-a încasat din suma totală un procent de 70,36%, adică 844.297 lei. Activitatea de încasare şi urmărire a impozitelor şi taxelor locale s-a concretizat prin întocmirea la serviciul de constatare şi urmărire persoane juridice a următoarelor documente: 2.328 somaţii, 2.328 titluri şi 1.896 popriri.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here