Impozitarea dreptului de autor duce la renunţarea la colaborări

534
lyra gorjuluiImpozitarea venitului din drepturile de autor ar putea pune multe instituţii de cultură din Gorj şi nu numai în imposibilitatea de a mai plăti toţi colaboratorii. Unul dintre organismele culturale afectate este chiar Orchestra de Muzică de Cameră „Lyra Gorjului”.

Numărul gorjenilor care vor avea de suferit în urma hotărârii de a impozita cu 31% veniturile obţinute din drepturile de autor este unul destul de mare. Cele mai afectate sunt instituţiile de cultură şi cele de presă care riscă să îşi piardă colaboratorii. În cadrul Orchestrei de Muzică de Cameră Lyra Gorjului, spre exemplu, există numai muzicieni plătiţi prin intermediul contractelor pentru drepturi de autor. Aceştia primesc 200 de lei pentru fiecare spectacol, care este lunar, această indemnizaţie având aceeaşi valoare încă din anul 2005, de la prima stagiune.
Vedetele care vin în Gorj, afectate şi ele
De asemenea, în cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu – Jiu, de care aparţine şi Lyra Gorjului, mai există şi alţi colaboratori plătiţi în acelaşi fel. Peste 60 de persoane vor fi afectate numai în cadrul acestei instituţii. La categoria colaboratori intră inclusiv membrii juriilor naţionale de la diferite festivaluri şi concursuri organizate în judeţul nostru. Impozitarea cu 31% va face imposibilă plătirea unora dintre aceştia, urmând, probabil, renunţarea la colaborare. „Ce altă soluţie avem? Nu le putem lua din bani, dar nici nu cred că ne vom descurca să plătim şi aceste procente în plus. Oricum domeniul cultural se confruntă cu probleme financiare. Vom vedea ce va mai fi”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu – Jiu.
În aceeaşi situaţie se află şi alte instituţii de cultură dar şi instituţii de presă care, dacă această lege va fi adoptată, vor renunţa, de asemenea, la unii dintre colaboratori.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here