Implicare şi la Gorj, Semnături pentru copiii români din Serbia

617
eleviInspectorul şcolar judeţean pe probleme educative, Ion Elena, strânge semnături pentru elevii români din Serbia. Este vorba despre copiii de la sudul Dunării ai căror părinţi şi-au exprimat, în nenumărate rânduri, dorinţa de a se preda la şcoală şi limba română.

Încă din anul 2004, părinţi etnici români din câteva localităţi din zona de la sudul Dunării din Serbia au expediat pe adresa Ministerului Educaţiei din Belgrad cereri pentru introducerea câtorva ore de limbă română în orarul şcolilor lor. Cererile au fost reînnoite anual, dar fără să primească răspuns pozitiv. În 18 februarie a.c., Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române/Vlahe din Serbia a primit, totuşi, o adresă prin care se anunţa că etnicii români din Serbia pot studia în şcolile publice limba română ca limbă maternă şi elemente ale culturii naţionale.
Scrisoare deschisă
Prin intermediul unei scrisori deschise adresată ambasadorului Serbiei în România, Zoran Popovici, acestuia îi este solicitat ajutorul şi îi este prezentată situaţia. În zona despre care este vorba au fost îndeplinite toate condiţiile legale, existând programă şcolară, profesori calificaţi, semnături de la părinţi. Această scrisoare a ajuns şi în judeţul Gorj, tot mai mulţi profesori hotărându-se să o semneze, demonstrându-şi, astfel, solidaritatea. „Sper că vom sensibiliza autorităţile sârbe să dea undă verde în următoarele zile studierii limbii române în şcolile unde sunt întrunite condiţiile legale. Fiecare semnatură şi scrisoare trimisă contează pentru a avea impactul scontat. Cu un mic efort putem face ca nişte elevi şi nişte colegi de breaslă conaţionali ai noştri să simtă că nu sunt singuri în demersurile lor de a preda/învăţa limba maternă”, a declarat Ion Elena.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here