Gorjul, între cele trei județe în care nu există niciun cămin public pentru bătrâni

477

În trei județe din țară, între care și Gorjul, nu există niciun cămin public pentru bătrâni. La nivelul județului nostru funcționează două cămine, la Săcelu și Novaci, însă acestea sunt private.

Peste zece mii de români își trăiesc bătrânețea în cămine, alte câteva sute de persoane se află pe liste de așteptare pentru a fi găzduite în căminele de bătrâni. Potrivit economica.net, la începutul lui 2015 funcţionau 105 cămine publice pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 7.019 locuri şi 907 de oameni pe listele de aşteptare. Conform aceleiași surse, în Gorj, Harghita, Prahova nu existau cămine publice pentru vârstnici la începutul anului trecut. În Gorj, de exemplu, funcţionează doar două cămine private pentru bătrâni, în Săcelu şi Novaci, care au o capacitate totală de 56 de locuri.

Centre de îngrijire și asistență,la Suseni și Dobrița
În subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj funcționează două centre în care sunt găzduiți mai mulți bătrâni, însă acestea sunt centre de îngrijire și asistență, nu cămine de bătrâni. „La Suseni și la Dobrița avem centre de îngrijire și asistență, unde se intră pe bază de decizie a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Așadar, acestea nu sunt cămine de bătrâni, centre sociale, ci de îngrijire și asistență a persoanelor adulte încadrate în grad de handicap”, a precizat Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.

Costuri pentru bătrâni
Bătrânii sau aparţinătorii lor plătesc, în medie, între 1300 şi 2000 de lei lunar pentru internarea într-un cămin privat. Contribuţia lunară de întreţinere a vârstnicilor din căminele publice reprezintă cel mult 60% din valoarea veniturilor personale lunare, în acest caz, din pensie. Totuşi, această contribuţie nu va depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin. Dacă nici bătrânul, nici susţinătorii legali ai acestuia nu au venituri, îngrijirea este suportată din bugetul local.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here