Gorjul, codaş la realizarea veniturilor la buget

352
Pentru că judeţul nostru a primit doar jumătate din suma cerută Ministerului de Finanţe pentru acest an, realizarea veniturilor la bugetul judeţului va fi urmărită lunar. În cele trei luni deja scurse din acest an se înregistrează un deficit de aproape 300 de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, Ion Călinoiu, a adus în discuţie, în cadrul şedinţei săptămânale de lucru, problema bugetului. În condiţiile în care oricum bugetul judeţului este la jumătate faţă de suma la care ar fi trebuit să se ridice, problema nerealizării bugetului de către instituţiile subordonate CJ este una destul de importantă. „Nerealizarea bugetului atrage după sine imposibilitatea de a asigura cheltuielile de personal şi de servicii la instituţiile subordonate, serviciile medicale din unităţile sanitare, proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile, asistenţa socială de la nivelul judeţului”, se arată în acelaşi comunicat de presă. Realizarea acestor venituri se va urmări lunar şi trimestrial de către direcţia de specialitate, cu implicarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj. Creşterea numărului de şomeri, a şomajului tehnic şi a evaziunii fiscale este principalul motiv pentru deficitul de circa 300 de milioane de lei pe care judeţul nostru îl înregistrează deja în aceste prime luni din 2010.
Închiderea exploatărilor miniere, o alegere greşită
Domeniul mineritului va fi, de asemenea, afectat, preşedintele CJ cerând o situaţie organelor abilitate. „S-a cerut domnului Trotea o informare cu situaţia din sistemul energetic, dar nici dânsul nu poate să prezinte toate datele, mai ales dacă nu-i sunt puse la dispoziţie. Trebuie să avem o altă viziune despre economie, pentru că unii ignoră autorităţile publice locale”, a spus Călinoiu. Această situaţie va ajuta la realizarea unui cadru organizatoric de perspectivă precum şi la identificarea unor posibile măsuri pentru atenuarea crizei economice care continuă să se facă simţită. Călinoiu a făcut apel inclusiv la parlamentarii gorjeni, la liderii politici, pentru a găsi soluţii, considerând că şomajul nu este o soluţie pentru actualele probleme cu care ne confruntăm. Potrivit unor studii, cărbunele este combustibilul viitorului, în următorii ani urmând o creştere a cererii. „În aceste condiţii, a închide exploatările miniere, a opta pentru reducerea numărului de salariaţi din combinatele de producere a energiei electrice din combustibili fosili, fără o retehnologizare corespunzătoare, este o alegere complet greşită”, a mai spus Călinoiu.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here